Actualitate

Toti le privesc si vor sa le atinga! Un singur barbat din Iasi le stie secretele – GALERIE FOTO

Publicat: 05 feb. 2015

@ Zi de zi, mii de persoane se uita la ele, insa foarte putini isi dau seama de secretele pe care le ascund @ Cu toate acestea, toti ar vrea sa le atinga si-si doresc sa le aiba acasa! @ Paradoxal, un singur barbat din Iasi are acces la acestea si le poate atinge oricand vrea @ El povesteste ca, in ultimul timp, toate se afla in pericol de disparitie

Iata inca o dovada a faptului ca, usor-usor, locuri si elemente de legenda si care au dat un farmec aparte trecutului fostei capitale a Moldovei sunt uitate si risca sa dispara! De data aceasta, totul este demonstrat de faptul ca din seria de ceasuri cu mecanisme aflate pe importante cladiri ale urbei, doar doua mai functioneaza, respectiv ceasul din Turnul Palatului Culturii si cel al Bisericii Barboi. Pe de alta parte, cel de la Biserica Sfantul Spiridon, cele doua din turlele Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, respectiv cel din Corpul A al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) au „amutit”.

Barbatul care cunoaste „Secretele Timpului” la Iasi

In fata acestei realitati crunte, Ion Cristea, restaurator in cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi, are grija de toate aceste ceasuri de peste 35 de ani. El recunoaste ca, din pacate, majoritatea acestora nu mai functioneaza. „Din pacate, doar cel de la Palatul Culturii si de la Barboi mai functioneaza acum. Restul nu mai arata ora exacta. Totusi, din cate am inteles, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de restaurare de la Mitropolie, cele doua ceasuri de aici vor fi repuse in functiune. Pe de alta parte, si cu lucrarile de reabilitare de la Palatul Culturii, vom fi nevoiti sa-l inchidem si pe cel de aici. Ar trebui sa se faca ceva in acest sens si toate ceasurile mecanice existente acum in oras sa fie puse, din nou, in functiune”, spera Cristea.

Citeste si: Obligat sa urce zilnic in turnul Palatului Culturii – FOTO

De reamintit ca, spre exemplu, Ceasul din Turnul Palatului Culturii a fost instalat in anul 1925 de inginerul diplomat H. Pascalovici, din Bucuresti, reprezentantul Casei Specialiste Weull Bockenem. El a indeplinit, la inceput, rolul de ceas-mama, care coordona functionarea altor 25 de ceasuri electromagnetice instalate in salile fostului Palat de Justitie. El este structurat pe trei nivele, avand opt clopote si trei cadrane, fiecare cu un diametru de patru metri.

Citeste si: Captiv in turnul Bisericii Sf. Spiridon! „Ceasul asta are sapte draci in el” – FOTO

„Fiecare ora exacta este insotita si de un fragment din Hora Unirii. Aici, in anii ’70, s-a instalat si un sistem de amplificare si s-au montat difuzoare in diferite zone ale Iasului pentru ca ora exacta si cantecul sa ajunga si in Podu Ros, la Gara, la Universitate sau in Piata Unirii. La inceputul anilor ’90 s-a renuntat la sistemul de amplificare, iar acum Hora Unirii se canta numai in turn”, a mai povestit Ion Cristea. Pe de alta parte, ceasul din turnul Bisericii Sfantul Spiridon este primul ceas de acest gen amplasat in Iasi. A fost comandat tocmai la Paris, la firma Collin de Wagner si adus în 1843, ca urmare a Regulamentului Organic al generalului Pavel Kiseleff. Acesta prevedea ca în fiecare oras din Moldova sa existe un ceas pentru orientare pe cladirile înalte, in special in turnurile bisericilor.

La Iasi a fost construit primul turn cu orologiu din tara

Acum, putini mai cunosc ca la Iasi a existat primul turn cu orologiu din Tarile Romane. Asta chiar daca in zilele noastre, pe strada Trei Ierarhi, cea dintre manastirea ctitorita de domnitorul Vasile Lupu si vechea Catedrala Catolica nimic nu mai arata faptul ca aici se afla un turn monumental. „Acesta adapostea primul orologiu din Tarile Romane, iar datele istorice indica o serie de elemente extrem de importante in legatura cu aceasta constructie. Manastirea Trei Ierarhi, ctitoria lui Vasile Lupu, inchinata chiar de acesta la Muntele Athos, avea initial o incinta fortificata. Principala cale de acces in interior era dispre Ulita Mare, pe sub bolta unui masiv turn de piatra, care a fost construit, potrivit pisaniei, in 1638. Inca de la zidirea sa, turnul adapostea un orologiu, cel mai vechi mecanism de acest fel cunoscut in Tarile Romane. Ceasornicul este amintit pentru prima data la 1640, in insemnarile lui Achacy Taszycki, secretarul unei solii poloneze aflate in trecere prin Iasi.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Sub camaruta din turn, in care era instalat orologiu, era incaperea in care se aflau cele opt clopote ale bisericii… Prin bataia clopotelor, implinirea orelor putea fi vestita pe un spatiu mult mai larg decat centrul orasului, nefiind necesar un contact vizual cu cadranul orologiului”, arata istoricul iesean Sorin Iftimi.




Comentarii
Adauga un comentariu