@ Sediul fostei firme de stat a fost vandut pentru plata unor datorii @ Acum, compania este obligata sa plateasca firmei care i-a cumparat sediul o chirie de 10.000 euro pe luna, sub amenintarea ca in caz contrar se va trezi cu toate bunurile aruncate in plina strada @ Practic, cumparatorul isi scoate banii investiti din chiria pe care i-o plateste acum vanzatorul @ Din toata aceasta afacere, statul se va alege cu o mare paguba
De ani de zile, se petrec lucruri strigatoare la cer in domeniul lichidarilor judiciare care privesc companiile falimentare. In cele mai multe din cazurile cu firme aflate in insolventa si faliment, castiga numai lichidatorii, din comisioanele pe care le incaseaza din vanzarea bunurilor, iar statul si ceilalti creditori nu-si mai recupereaza banii. In multe situatii, bunurile companiilor falimentare sunt vandute pe sub mana, la preturi convenabile, unor indivizi care sunt prieteni cu lichidatorii.
In acest context, prezentam mai jos o afacere de lichidare judiciara care ne ridica mari semne de intrebare, avand in vedere ca este vorba despre una dintre cele mai cunoscute companii din judetul Iasi, si anume SC Vinia SA. La sfarsitul anului trecut, lichidatorul SC Vinia SA Iasi, si anume Casa de Insolventa filiala Bucuresti SPRL, a vandut sediul companiei de vinificatie, imobilul de pe bulevardul Metalurgiei nr. 4, la un pret de 1.865.000 euro cu TVA inclus. Asta in conditiile in care imobilul fusese evaluat de experti la un pret de peste 2 milioane euro fara TVA. Aceasta tranzactie s-a derulat in mod dubios de la inceput pana la sfarsit.
In primul rand, trebuie precizat ca publicitatea facuta de lichidator in jurul acestei afaceri a fost extrem de discreta, adica aproape invizibila. Nu se stie unde a fost publicat anuntul privind intentia de vanzare, iar cumparatorul a constituit o supriza pentru toata lumea, fiind vorba de firma Daily Group, o societate care se ocupa cu distributia de cafea in judetele Moldovei. Proprietatea vanduta, si anume fostul sediul administrativ al SC Vinia SA, este compus dintr-un imobil cu 3 nivele, avand fiecare cate o suprafata utila de 220 metri patrati.
De asemenea, sediul administrativ are o curte interioara in suprafata de 2.064 mp. Aceasta nu este singura constructie vanduta. Daily Group a mai achizitionat magazii, hale de productie vin, rampe de acces, rezervoare etc. Suprafata totala de teren a proprietatii este de 36.075 metri patrati. Pentru constructii, Daily Group a platit 521.259 euro, iar pentru teren s-a achitat suma de 1.338.390 euro.
Onorariu de succes pentru o tranzactie paguboasa
Singura institutie care poate cenzura afacerile dubioase facute pe cadavrele fostelor companii de stat aflate in faliment este Tribunalul Sindic. Astfel, judecatorul sindic aproba decontul de cheltuieli al lichidatorului, aproba planul de distributie a fondurilor obtinute din vanzarea bunurilor etc. In cazul SC Vinia SA Iasi, aceasta cenzura nu a functionat si asta in conditiile in care lichidatorul pare sa fie avut mai mult de castigat decat statul roman, care s-a inscris la masa credala cu suma de 5.964.583 lei, adica aproape 1,4 milioane euro.
Astfel, desi a vandut sediul Vinia SA la un pret mult mai mic decat cel stabilit in raportul de evaluare, lichidatorul Casa de Insolventa Transilvania a incasat din instrainarea activului respectiv un „onorariu de succes”. Ar fi fost normal sa se achite un onorariu de succes daca s-ar fi vandut imobilul la un pret mai mare decat cel din raportul de evaluare, pentru ca s-ar fi maximizat veniturile Vinia. Atat timp cat unii dintre creditori au fost de acord cu acest onorariu de succes, se cuvine sa trecem mai departe si sa mentionam ca suma incasata de lichidator pentru ca a „reusit” sa vanda cladirea din bulevardul Metalurgiei nr. 4 este de 288.914 lei, adica circa 65.000 euro.
Dupa ce si-a incasat lichidatorul banii, a mai ramas de impartit suma de 8.256.846 lei. Acesti bani au fost impartiti dupa cum urmeaza: 201.416,86 lei reprezinta cheltuieli de procedura, iar suma s-a aflat tot la dispozitia lichidatorului, 7.356.200 lei reprezinta suma incasata de BRD si Exim Bank, cei mai mari creditori, iar statul roman a primit numai 410.314 lei. Asta in conditiile in care statul roman, prin Directia de Finante, avea de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 5.964.583 lei. Fiscul a contestat acest plan de distribuire a sumelor incasate din vanzarea sediului Vinia, dar judecatorul sindic a respins contestatia.
Chirie de 12.200 euro pe luna pentru cladirea care i-a apartinut
Cel mai revoltator aspect din toata aceasta afacere se refera la faptul ca acum lichidatorul vrea sa scoata 10.000 euro pe luna fara TVA din fondurile Vinia SA, pentru a plati chirie catre firma Daily Group. Mai exact, SC Vinia SA nu a eliberat cladirea dupa semnarea contractului de vanzare–cumparare. Lichidatorul sustine acum ca SC Vinia SA nu are unde sa-si mute lucrurile si trebuie sa plateasca 10.000 euro fara TVA, adica 12.200 euro pe luna.
Cu alte cuvinte, lichidatorul s-a grabit sa vanda cladirea la un pret mic, iar acum incepe sa dea cumparatorului inapoi o parte din banii pe care i-a platit pentru achizitionarea imobilului. In aceste conditii, cumparatorul si-ar putea amortiza investitia in cativa ani, iar la final am putea spune ca a luat imobilul cu banii proprietarului. Mai trebuie precizat ca, acum, statul roman se afla in postura de a fi cel mai mare pagubit din falimentul Vinia.
Astfel, daca bancile si-au primit cea mai mare parte din bani, Fiscul mai are de recuperat peste 5 milioane lei. In momentul declansarii procedurii de faliment, Vinia avea datorii de 28.576.845 lei, din care BRD Groupe Societe Generale revendica 6.429.859 lei, Directia de Finante- 5.964.583 lei, Directia Regionala Vamala- 411.791 lei, EximBank- 973.591 lei, Primaria Iasi- 277.660 lei etc.
Normal ca fiscul e mereu ultimul si mai are de incasat. Cit eu, Doina NAUM, voi fi director, situatia va fi jalnica in fiscul iesean. Va multumesc
ANAF verifica tarabagii, tonetarii ,buticarii si babutele care vand pe la coltul strazilor .
Actualul director intermimar, DOINA NAUM, nu face nimic la biroul anaf cît e ziulica de lunga.
Gresit mp3rei! Doinita Naum, sta ore in sir la discutii cu sotul ei, avocat stagiar Christi Naum, iar in pauza dintre discutii se cearta cu Cozmei
Toti afaceristii viseaza sa faca o astfel de combinatie. Numai cei din PSD reusesc!!!
Tun de milioane de euro, dat cu aprobarea judecatorilor PSD, cu Spagi.
I-asi intreba pe domniile sale de la casa de insolventa pe Domnia sa Maria Lepadatu din ce bani o mai platesc si de ce ? Baba pare senila (chiar daca parta pampers ) dar nu se sesizeaza nimeni s-ai puna citeva intrebari ?
Bani de la apia nu au luat?.pentru ce ? Se va studia.