Actualitate

Tot mai multi tineri ieseni sunt rapusi de aceasta afectiune! Medicii au demarat campanii de prevenire – FOTO

Publicat: 29 sept. 2015

@ Aceasta afectiune este din ce in ce mai frecventa la Iasi @ Medicii specialisti atrag atentia asupra prevenirii acestor boli @  Ziua mondiala a inimii a fost sarbatorita si la Iasi

Ieri, 29 septembrie, a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Inimii. Cu ocazia acestui eveniment, au avut loc  mai multe campanii de preventie timpurie a bolilor cardiovasculare in scolile generale din Iasi si la Colegiul National Costache Negruzzi„. Acestea au fost organizate si prezentate de catre membri din Liga Studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, dar si de catre medici rezidenti din Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Ziua Mondiala a Inimii a fost sarbatorita pentru prima data în anul 2000, cu scopul de a informa populatia din întreaga lume cu privire la principala cauza de deces, si anume: bolile cardiovasculare. Situatia in ceea ce priveste frecventa acestor afectiuni la Iasi este aceeasi ca la intreg nivelul tarii. Medicii recomanda o atentie sporita in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, pentru ca in continuare acestea reprezinta prima cauza a decesurilor. „Trebuie sa incercam sa nu stricam si sa pastram in conditiile initiale cat mai multa vreme, sa prevenim practic si sa indepartam factorii de risc si astfel sa crestem nivelul de sanatate a intregii populatii. Situatia din Iasi este ca la nivel national si european: bolile cardiovasculare sunt pe primul loc. Doar ca in alte parti tendinta acestor afectiuni e de a-si reduce frecventa si ponderea. Noi suntem printre putinele tari din Europa care isi mentin trendul ascendent al patologiei cardiovasculare”, povesteste conf. dr. Antoniu Petris, seful clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. 

Spitalul este plin de aceste afectiuni cardiovasculare

In ultima perioada, medicii sunt ingrijorati in privinta faptului ca tot mai multe persoane tinere ajung la spital cu afectiuni cardiovasculare. Daca inainte persoanele de circa 50 de ani sufereau de aceste afectiuni, in prezent foarte multi tineri sunt diagnosticati cu bolile cardiovasculare. „Numarul persoanelor tinere care ajung la noi a sporit. Acum hipertensiunea este o problema la varste tot mai tinere si, din pacate, consecintele unei astfel de patologii cardiovasculare sunt extrem de zgomotoase, iar sub forma infarctului miocardic sunt mai frecvente la persoanele tinere. Aici ma refer la pacienti pe care i-am avut de 26-28 de ani. Practic, inainte aproape nu intalneam astfel de pacienti. Acum frecventa lor la nivel de Iasi a crescut cu cinci-zece pacienti suplimentar pe an pentru varstele acestea, foarte mult”, a mai precizat seful clinicii de cardiologie. Medicii atrag atentia asupra unui stil de viata si a unei alimentatii sanatoase. Acestia precizeaza ca mancatul pe fuga sau a unor alimente tip fast-food induc progrese ale aterosclerozei.

Citeste si: Doi tineri, transportati in stare grava la spital. Fumatul i-a adus in aceasta stare

„La nivelul cordului, ca si la nivelul altor organe importante, ma refer aici la creier, pierderea de masa musculara care se produce prin infarctul miocardic este irecuperabila. Traiesti cu ce ti-a mai ramas dupa un astfel de eveniment coronarian acut, cu restul de muschi”, continua conf. dr. Antoniu Petris. Terapia Intensiva a clinicii de cardiologie a Spitalului Sf. Spiridon este plina ochi cu pacienti diagnosticati cu embolie pulmonara. Cea mai tanara pacienta a clinicii este o fata de numai 14 ani, care a fost diagnosticata cu trombofilie. „Aceasta pacienta are tromboza de artera pulmonara pe tot bratul si sinusul cerebral, tromboza extinsa. Are legatura cu patologia de tip trombotic, in momentul de fata tromboza este problema, din punct de vedere al hipertensiunii si infarctului miocardic”, a conchis seful clinicii.
Adauga un comentariu