Actualitate

Tot mai multi medici specialisti din Iasi pleaca in strainatate! Spitalele functioneaza cu medicii rezidenti

Publicat: 11 nov. 2015
1

@ Lipsa medicilor din spitalele iesene poate afecta pacientii aflati in stare grava @ Chiar daca medicii rezidenti pot asigura activitatea in spitale, experienta de peste ani a medicilor se resimte foarte mult

Numarul cadrelor medicale care aleg sa plece sa profeseze in strainatate este din ce in ce mai mare. Chiar daca in spitalele din Romania se simte tot mai mult lipsa medicilor sau a asistentilor medicali, conducerile spitalelor nu pot face nimic in aceasta privinta. Spitalul Parhon din Iasi se confrunta cu aceasta problema ce da tarcoale tuturor unitatilor medicale. Nu demult, doi medici chirurgi din cadrul spitalului mentionat au decis sa plece in alte tari pentru a-si putea exercita meseria, iar pacientii din spital sunt singurii care au de suferit. Motivul e ca nu sunt alti medici care ar putea umple golul lasat, iar uneori asteptarea este un pericol pentru bolnavi. Si asistentii medicali pleaca din spital, insa numarul acestora poate fi compensat mult mai usor.

„Din punct de vedere al asistentelor, sunt plecari si aici, ca si in alte spitale, dar reusim sa compensam, piata ne ofera posibilitatea. In schimb, in ultima perioada ne-au plecat din spital doi medici chirurgi si aici e mai greu de acoperit golul. Asta pentru ca, nivelul nostru de interventii chirurgicale este la un nivel mai ridicat. Plecarea a doi medici chirurgi extraordinari din zona celor care fac majoritatea tipurilor de interventii presupune locuri de munca pentru altii doi, dar care o iau de la zero. Medicii au plecat pe perioade determinate”, precizeaza Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Parhon din Iasi. Conducerea spitalului incearca din rasputeri sa acopere lipsa cadrelor medicale cu ajutorul medicilor rezidenti sau cu medicii care sunt cu integrare de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi. Managerul a explicat faptul ca, este dreptul medicilor sa faca cerere pentru a pleca o perioada determinata, sperand in acelasi timp ca acestia se vor intoarce sa profeseze in spital.

Medicii nu sunt interesati de posturile vacante, alegand sa plece in strainatate

Lipsa cadrelor medicale se simte si in zona ambulatoriului Spitalului Parhon, unde sunt doi medici in minus. Interesul nu este mai ridicat nici in alte specializari. Un post de medic pentru Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a fost scos de nenumarate ori la concurs in ultimii doi ani, insa niciun medic nu prezenta interes. Dupa acest timp, in urma cu cateva zile, postul a fost ocupat de singurul candidat prezent la examen.

„Am avut concurs pentru ATI, e foarte dificila testarea. Un singur candidat s-a prezentat. Bine ca a fost si el. Noi repetam concursul acesta de vreo doi-trei ani”, a adaugat managerul spitalului. La Spitalul Parhon fiind singurele clinici universitare din Moldova de nefrologie si urologie, toti bolnavii sunt trimisi aici. Nici medicii nu mai fac fata numarului ridicat de pacienti, mai ales in ceea ce priveste interventiile chirurgicale. „Daca ar fi o problema de semnalat, ar fi faptul ca clinicile de nefrologie si urologie sunt singurele clinici universitare din Moldova, ceea ce presupune ca adresabilitatea din celelalte judete este aici pentru cazurile critice. Medicii nu pot respecta programarile pe care le au pentru pacientii programati anterior, pentru ca vin acele cazuri”, a adaugat Bogdan Cojocaru. 
Comentarii
Adauga un comentariu