International

Tot mai multi francezi sustin evitarea caricaturilor cu Mahomed

Publicat: 18 ian. 2015
1
Dupa atentatele sangeroase din Franta, soldate cu 17 victime, comise de adepti ai organizatiei teroriste Statul Islamic, un sondaj de opinie a indicat faptul ca mai bine de patru din zece francezi (42%) apreciaza ca este necesara evitarea publicarii caricaturilor cu Profetul Mahomed, iar jumatate (50%) sustin o limitare a libertatii de exprimare pe Internet.
Sondajul a fost realizat de Institutul Ifop si publicat de saptamanalul Le Journal du Dimanche. La intrebarea potrivit careia „anumiti musulmani se simt raniti sau agresati de publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed”, 57% dintre cei chestionati afirma ca „trebuie sa nu se tina cont de aceste reactii si sa continue sa se publice acest tip de caricaturi”, in timp ce 42% cred ca „trebuie sa se tina cont de aceste reactii si sa se evite publicarea acestui tip de caricaturi”.
Jumatate dintre respondenti considera ca este necesara o oarecare limitare a libertatii de exprimare pe internet si pe retelele de socializare, in timp ce mai putin de jumatate se opun acestei masuri. Cei mai multi francezi sustin ca este necesara retragerea cetateniei franceze persoanelor condamnate pentru actiuni teroriste pe teritoriul tarii, o majoritate covarsitoare fiind de parere ca este o masura benefica interzicerea accesului pe teritoriul tarii a persoanelor suspectate ca au luptat in alte tari in cadrul organizatiilor teroriste. Peste jumatate din cei chestionati nu sustin interventiile militare in Siria, Yemen sau Libia, si nici intensificarea operatiunilor militare in Irak.Adauga un comentariu