Eveniment-Social

Tot mai multi copii se nasc cu aceasta boala. Unii se sting inainte de a ajunge la tratament

Publicat: 29 sept. 2015
1

@ Pentru acesti copii exista o singura metoda terapeutica, dar aceasta nu poate fi pusa in practica imediat @ O parte dintre micuti se zbat intre viata si moarte la terapie intensiva, cu sanse minime de supravietuire

La Clinica de cardiologie pediatrica din cadrul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi, 130 de copii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, din toata Moldova, au nevoie de interventie chirurgicala pe cord. Copiii vor fi operati la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, unde este in derulare un proiect pentru imbunatatirea domeniului cardiologiei pediatrice.

„Noi am inclus 130 de copii pe o lista de asteptare pentru a beneficia de interventie chirurgicala pe cord. Este vorba de copiii din toate judetele Moldovei, care au fost internati pe parcursul anului in clinica noastra si tot aici au beneficiat de investigatii de specialitate in vederea stabilirii unui diagnostic. Am avut si copii cu malformatii cardio-vasculare severe, care au plecat sa se opereze in alte clinici, deoarece nu suportau amanare. Copiii care urmeaza sa fie operati la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi sunt nou-nascuti sau sugari, dar si cu varsta mai mare. Preoperator, copiii sunt pregatiti in Clinica de cardiologie pediatrica de la Spitalul Sf. Maria din Iasi, iar post operator sunt transferati din nou aici, pentru continuarea ingrijirilor. In ultimul an, se mentine acelasi procent ca in anii precedenti in privinta copiilor nascuti cu malformatii la inima. Intre 8 si 10 copii la mia de nasteri sunt diagnosticati cu afectiuni cardio-vasculare. Este mult”, a declarat conf. dr. Constantin Iordache, Clinica de cardiologie pediatrica. Ani de zile, acesti copii puteau fi operati numai in strainatate. Clinica din Tg. Mures nu putea face fata numarului mare de copii din toata tara care aveau nevoie de o operatie pe cord.

Poate muri inainte de a ajunge pe masa de operatie

Un copil se zbate intre viata si moarte la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Sf. Maria din Iasi, dupa ce s-a nascut cu o malformatie extrem de severa la inima. Bebelusul are o luna si jumatate si medicii au refuzat sa-l opereze, pentru ca este un caz foarte dificil. Medicii din Clinica de cardiologie pediatrica au trimis documentele medicale ale copilului la clinica din Tg. Mures, iar medicii nu il pot opera, fiind un caz dificil. Medicul cardiolog a explicat ca bebelusul s-a nascut cu trunchi arterial comun. In perioada intrauterina, cand se dezvolta inima copilului, un vas mare de sange, trunchiul arterial, trebuie sa aiba doua ramificatii pentru a forma aorta si artera pulmonara. Aorta transporta sange oxigenat de la inima spre organe, iar arterele pulmonare transporta sangele neoxigenat de la inima la plamani. In cazul bebelusului exista doar o singura ramificatie, un singur vas de sange. Fara o inetrventie chirurgicala de urgenta, sansele de supravietuire ale bebelului sunt aproape inexistente. Copilul este dependent de oxigen si daca ar exista posibilitatea sa fie operat s-ar putea ca bebelusul sa nu reziste pe perioada transportului.

Pentru acest baietel este deja tardiv

Ieri, un alt copil, un baiat de 13 ani, a fost internat in stare foarte grava la Clinica de cardiologie pediatrica. Pe langa boala cardio-vasculara grava, copilul are si o afectiune severa a articulatiilor. Baietelul abia se poate deplasa pana la toaleta. „Este un caz grav, care ridica mari probleme in ceea ce priveste boala articulatiilor. Daca ar fi numai afectiunea cardio-vasculara nu ar fi atat de dificil. Din pacate, acest copil are si o boala severa a tesutului conjunctiv. Afectiunea a cuprins multe dintre articulatii. In momentul de fata, nu se poate interveni chirurgical pentru boala cardio-vasculara. Operatia pe cord trebuia efectuata de mai multi ani”, a declarat conf. dr. Constantin Iordache.
Adauga un comentariu