International

Tot mai multi cetateni din Republica Moldova cer UNIREA cu Romania – UPDATE

Publicat: 27 mart. 2014
1
Potrivit unui sondaj realizat in Republica Moldova, in luna februarie, de Centrul Roman pentru Studii si Strategii, 52% dintre cetatenii Republicii Moldova isi doresc unirea cu Romania. Rezultatele cercetarii, care include o serie de date cu privire la perceptia populatiei din stanga Prutului asupra reperelor identitare si a spatiului cultural de care apartine, sub genericul „Identitatea nationala in Republica Moldova”, au fost facute publice astazi, 27 martie, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Parlamentul Romaniei.
Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu considera ca perspectiva unirii este realizabila (54%), 63% dintre respondenti sunt de parere ca limba pe care o vorbesc cel mai des este limba romana si ca limba romana si limba „moldoveneasca” comporta aceleasi sensuri, dar si ca Romania si Republica Moldova sunt doua state romanesti cu aceleasi traditii si acelasi folclor. Datele preliminare au fost prezentate si de Platforma unionista „Actiunea 2012”, in contextul sarbatoririi a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. 
„Speram ca procentul care inclina balanta in favoarea reunirii, relevat in acest studiu, sa faciliteze organizarea intr-un timp cat mai scurt a unui referendum in acest sens la Chisinau”, a declarat Alexei Paluta, co-presedintele coalitiei Actiunea 2012. Sondajul de opinie a fost realizat in Republica Moldova, in perioada 1 – 15 februarie, pe un esantion de 1.155 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, fara regiunea transnistreana si Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia. Rezultatele finale ale cercetarii vor fi facute publice in luna mai.

Citeste si Mihai Razvan Ungureanu la mormantul lui Ion Inculet, fauritorul Unirii Romaniei cu Basarabia 
Adauga un comentariu