Actualitate

Topul trantorilor de lux platiti din banii iesenilor

Publicat: 07 iul. 2013
1

@ La jumatatea primei sesiuni legislative, majoritatea deputatilor ieseni se pot lauda cu o activitate extrem de redusa in plenul Camerei @ Parlamentarii puterii nu au avut niciun rol in aceasta prima parte a sesiunii legislative @ Dupa ce ca nu au reusit sa propuna niciun amendament la legea bugetului de stat, alesii puterii nu s-au omorat nici macar cu activitatea zilnica din Parlament @ Mult mai activi au fost cei din opozitie, doar ca acestia nu sunt nici acum bagati in seama

Primele sase luni de mandat au fost cat se poate de statice pentru alesii iesenilor. Parlamentarii de Iasi, fie deputati, fie senatori, au incercat sa arate ca au muncit pentru cei care i-au trimis in Camera Deputatilor, numai ca situatia sta exact invers. Initiativele si luarile de cuvant au fost facute mai mult de ochii lumi. Foarte putine initiative legislative au fost luate in calcul de catre Senat si Camera Deputatilor, iar in ceea ce priveste intrebarile si interpelarile, acestea nu au avut darul scontat. Culmea, de aceasta data, parlamentarii opozitiei au fost mult mai activi decat cei ai puterii. BUNA ZIUA IASI prezinta, in randurile de mai jos, un top al activitatii parlamentarilor in prima parte a sesiunii legislative.
De exemplu, deputatul PSD Constantin Adascalitei a avut o singura luare de cuvant, si aceea atunci cand a depus juramantul. A avut sapte initiative legislative, nici una care sa-i apartina in totalitate. O parte din acestea se afla acum la Senat, camera decizionala. Liberalul Costel Alexe a avut 12 luari de cuvant in zece sedinte, 11 declaratii politice, sapte initiative legislative si o intrebare adresata Guvernului despre cetateni si pasapoarte. Un alt deputat PNL, Mugur Cozmanciuc, a avut 18 luari de cuvant, 16 declaratii politice, a initiat 12 propuneri legislative si a avut nu mai putin de 46 de intrebari si interpelari. De precizat ca circa 40 de intrebari si interpelari au fost facute in aceeasi zi, mai precis pe 26 iunie, in mare parte vizand judetul Iasi.
Deputatul PNL Grigore Craciunescu a avut in primele sase luni de mandat zece luari de cuvant, cinci declaratii politice, patru propuneri legislative si doar doua intrebari si interpelari. Din cele patru propuneri legislative, doar una ii apartine in totalitate. Craciunescu a initiat un proiect pentru modificarea si completarea Legii nr. 152 din 15 iulie 1998 privind înfiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Un alt deputat PNL, Anton Dobos, se numara printre cei mai slabi parlamentari de Iasi. In primele sase luni, acesta a avut doar doua luari de cuvant, dintre care una legata de depunerea juramantului. A avut noua initiative legislative, insa nici una nu-i apartine. Altfel spus, Dobos s-a lipit pe langa alti parlamentari ce au initiat proiectele in cauza.
Social-democratul Gheorghe Emacu a avut in acest timp doar trei luari de cuvant in sase luni de zile, o singura declaratie politica, zece intrebari si interpelari, dar si alte sase initiative legislative. Nici una din aceste initiative nu-i apartine insa, Emacu lipindu-se, ca majoritatea colegilor sai, de alti parlamentari. Deputatul PNL Relu Fenechiu a avut in acest mandat doar patru luari de cuvant si o singura initiativa, alaturi de alti 334 de deputati si senatori. Fenechiu este si ministru al Transporturilor, asa ca nu prea trece prin Parlament. Social-democratul Vasile Mocanu a initiat propuneri legislative, a avut 19 declaratii politice si a luat de 22 de ori cuvantul in plenul Camerei. Un alt deputat PSD, Neculai Ratoi, se lauda cu 17 luari de cuvant, 16 declaratii politice si 6 propuneri legislative initiate. Nici una din aceste initiative nu a fost propusa doar de Ratoi. Un alt parlamentar penibil a fost si pesedistul Anghel Stanciu. Acesta nu indeplineste vreo calitate in Guvern si nu are nicio scuza pentru lenea de care a dat dovada. Stanciu a avut in sase luni doar doua luari de cuvant si patru propuneri legislative, la pachet cu alti colegi din Senat si Camera Deputatilor. Social-democratul Sorin Iacoban a avut cinci luari de cuvant, doua declaratii politice, opt propuneri legislative si doua intrebari si interpelari.
Cristina Nichita, de asemenea deputat PSD, se lauda cu zece luari de cuvant in plen, sapte declaratii politice, opt propuneri legislative si trei intrebari si interpelari. Nici una din initiative nu-i apartine integral.
 
Opozitia, mult mai harnica

Daca parlamentarii de la putere nu au fost in stare nici macar sa propuna un amendament pentru bugetul de stat, cei ai opozitiei s-au dovedit a fi mai harnici. Cel putin, deputatii PDL Petru Movila si Camelia Bogdanici s-au numarat printre cei mai activi deputati ieseni. Movila a avut 33 de luari de cuvant, 22 de declaratii politice, 28 de propuneri legislative initiate, 33 interpelari si alte cinci motiuni. Una din propunerile initiate tine de modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, lege aflata in dezbatere. Movila a mai initiat o propunere pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatie de locuinte, trecute în proprietatea statului, alta privind modificarea ordonantei legate de circulatia pe drumurile publice, republicata, dar si una privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist. Camelia Bogdanici a avut 31 luari de cuvant, 22 declaratii politice, 17 propuneri legislative, 23 intrebari si interpelari si alte cinci motiuni. Printre initiative, Bogdanici a avut una legata de protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Parlamentarul PP-DD Daniel Oajdea a avut opt luari de cuvant, 11 initiative, cinci intrebari si doua motiuni. Fostul deputat PP-DD, actual independent, Viorel Blajut, a avut o activitate ce a lasat mult de dorit. Acesta a avut doar trei luari de cuvant, o declaratie politica, opt propuneri legislative si doua motiuni. Nici una din acele initiative nu-i apartine. Parlamentarii minoritari alesi in Iasi au avut si ei o activitate slaba. Oana Manolescu, de la Liga Albanezilor, se poate lauda cu doua luari de cuvant si trei propuneri legislative, care firesc, nici una nu-i apartine. Ionel Staicu, de la Asociatia Macedonenilor, a avut zece luari de cuvant, noua declaratii politice si si-a trecut numele pe doua propuneri legislative. Activitatea senatorilor ieseni va fi prezentata intr-una din editiile viitoare ale cotidianului BUNA ZIUA IASI.
Comentarii
  • Aveţi pe listă un oarecare senator-dr.Marin Burlea din colegiul Tătăraşi?Mai trăieşte? Bine? Suntem îngrijoraţi că nu mai ştim nimic de el de la alegeri!

Adauga un comentariu