@ In ultimii ani, cele mai importante universitati de stat iesene au reusit sa atraga sume impresionante de bani! Pe acest plan, in top se afla Politehnica, urmata de Agronomie si de Alexandru Ioan Cuza
Dupa anul 2010, la nivelul sistemului de invatamant superior iesean s-au derulat o serie de proiecte europene extrem de valoroase. Pe acest plan, dintre cele cinci universitati, cea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi se afla in prim-plan. Aici, doar doua proiecte atrase au insumat o valoare de peste 25 milioane euro. Unul dintre ele a fost intitulat „Reabilitarea Campusului Tudor Vladimirescu”, de aproximativ 14.6 milioane euro, printr-un proiect CRESC Nord-Est, Programul Operational Regional si finantat din fonduri europene.
Citeste si: UTI va avea cel mai modern campus universitar din tara
Mai departe, dezvoltarea platformei de cercetare pentru energie eficienta si durabila- ENERED, finalizata cu succes in luna decembrie 2015 si unic in Romania a insumat o investitie de zece milioane euro. Totul a insemnat realizarea unei platforme- gigant, destinata obtinerii de energiei verde. Mai departe, dupa ce in anul 2009, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a inaugurat un Centru de Vizualizare Avansata 3D, unic in Europa, investitie ce s-a ridicat la peste 4.5 milioane de dolari, alte investitii de peste zece milioane euro s-au derulat in intervalul 2010- 2015. Cele mai importante dintre acestea au vizat: reabilitarea principalului corp academic, o biblioteca ultra-moderna, camine refacute complet si o baza sportiva dotata la cele mai inalte standarde. Pe de alta parte, in 2015, institutia de invatamant superior a finalizat cel mai mare proiect din istoria sa de peste un secol.
Mai exact, este vorba de inaugurarea „Institutului de Cercetari pentru Agricultura si Mediu – ICAM”. Cu o valoare de aproximativ 42 milioane de lei, ICAM are, printre alte obiective, un fitotron unic în regiunea de Nord-Est si printre cele mai mari si moderne din România. Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), in acelasi interval, a reusit sa se remarce prin realizarea unui laborator de cercetare special, dat in functiune in urma cu peste doi ani si jumatate.
Este vorba de „Centrul Integrat de Studii in Stiinta Mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est – CERNESIM”, dotat cu laboratoare ce au aparatura ultramoderna, cu rezonanta magnetica nucleara, singurul de acest gen din Romania. Aici, pornind de la tehnici nucleare, incepand cu realizarea de produse militare pentru NATO si pana la crearea computerelor viitorului, toate fac parte din arealul stiintific de cercetare al centrului.