1. ”Una dintre sursele de atac la adresa lui Arafat sint medicii si sefii Ambulantei din Bucuresti”, povesteste un doctor de la SMURD.
”Ei au intervenit in acea seara la Colectiv si au gasit ocazia sa-i plateasca o polita mai veche. La un moment dat, se pusese problema ca Ambulanta sa treaca in subordinea lui Arafat”, spune medicul.
”Personalul Ambulantei din Bucuresti ii e ostil lui Arafat si a amenintat cu demisia in masa daca va fi inglobat in SMURD pentru ca n-ar mai putea sa ia banii cu care isi completeaza salariile”, adauga sursa.
”Toata tara stie ca pe ambulante se iau bani, omul da ceva cind ii intra salvarea in casa. La noi, fiind militarizati, nimeni nu da bani. Si asta a stricat niste socoteli” Medic SMURD
2. Pompierii sint alti contestatari vocali ai sefului. ”Ei s-au suparat pentru ca Arafat le-a schimbat programul. Practic, ei sustin ca au ajuns sa lucreze si peste 240 de ore pe luna”, spune un om de la interventie din ISU.
”Poate ca n-a facut-o nici Arafat in cel mai diplomatic fel, insa pompierii se obisnuisera lejer”, spune sursa. „Aveau un program de 24 de ore cu 72. Adica lucrau de luni dimineata pina marti dimineata. Si apoi erau liberi marti, miercuri si joi si mai intrau vineri dimineata si ieseau simbata dimineata. Era cam putin”, sustin sursele.
Cealalta parte sustine ca actualul program 24 de ore cu 48, adica doua zile libere dupa una de munca, este greu si ii impiedica sa mai aiba al doilea job. ”Si nici nu ni se platesc orele suplimentare”, spun opozantii.
”Va rog sa nu mai priviti munca de pompieri ca pe al doilea job. Avem nevoie de mai multe ture, schimbati-va programul!” Mesajul lui Arafat care i-a enervat pe pompieri
2.000-2.500 de lei pe luna este salariul mediu al unui pompier de la interventie
Pompierii spun ca nu e normal ca Arafat sa ia asemenea decizii fara sa se consulte cu ei si fara sa tina cont ca salariile mici nu le permit sa traiasca doar din activitatea de la ISU-uri.
”E adevarat ca, avind trei-patru zile libere pe saptamina, ne mai luam un job. Dar de taximetrist, nu mare lucru, ceva de unde sa mai aducem 1.000 de lei pe luna acasa. Dar serviciul de pompier era primul job, nu al doilea, asa cum ne-a transmis Arafat.”
”E greu sa schimbi sisteme batute in cuie ani de zile. Din ianuarie 2014, de cind a devenit si seful pompierilor, Arafat a intimpinat o rezistenta serioasa printre miile de pompieri din toata tara”, recunoaste sursa din ISU.
3. Criza de la Colectiv a trezit, din nou, interesul pentru ca Sistemul de Urgente sa fie privatizat.
In ianuarie 2012, Raed Arafat a avut iesirea aceea la telefon pentru ca avea o carte in mineca. ”El stia ca Dorin Cocos ar fi adus in tara sute de ambulante pregatite sa concureze SMURD”, povesteste cineva din sistem.
”Aceasta teorie a privatizarii a aparut din nou acum, dupa Colectiv. Daca va uitati la declaratiile lui Traian Basescu, veti vedea ca el a spus din prima faptul ca salvarile private n-au fost lasate sa intervina, desi s-ar fi oferit. Acest lucru nu e adevarat”, spune un om apropiat lui Arafat.
”Miza este foarte mare, pentru ca e vorba de bani multi pe care Romania ii va investi in continuare in Sistemul de Urgenta”, confirma o alta sursa.
4. ”Arafat i-a dotat pe pompieri la un nivel la care ei n-au fost niciodata”, recunoaste cineva din IGSU.
”Cel mai bun exemplu este felul in care aratau motocicletele noastre inainte de venirea lui Arafat. Daca motocicleta cadea, era atit de grea ca nimeni nu o mai putea ridica de la pamint!” pompier din ISU Bucuresti Ilfov
Aceeasi sursa continua. ”Raed Arafat are putere, are pirghii. Dotarile au ajuns la un nivel neatins pina acum. Sigur ca sint foarte scumpe, se vorbeste si la noi in unitate despre asta, dar ele exista, sint palpabile”.
Ce n-a putut Arafat sa faca este sa repare fractura existenta intre cadrele de comanda si trupa. ”E o chestiune sensibila a oricarui sistem militar”, il apara cineva, ”cadrele au impresia ca trupetii sint indisciplinati, iar trupetii spun ca ofiterii o freaca”.
Cei care intra in foc isi birfesc ofiterii superiori. ”Arafat a ingaduit tot soiul de neica-nimeni. Vedeti cite doctorate facute la Chisinau sint in sistemul IGSU si ISU, inclusiv prin teritoriu, si o sa va lamuriti!”.
”Cit despre dotari, noi nu avem sfoara ignifugabila la interventii, degeaba se lauda Arafat cu investitiile, iar acum a ordonat ca de 1 Decembrie sa defilam, in premiera, cu utilajele pentru mari descarcerari, alea bune si pentru catastrofele feroviare” Pompier
5. ”Toate actiunile de informare pentru catastrofe realizate la nivelul populatiei conteaza si s-au facut prin insistenta lui Arafat!”, spune un alt pompier.
Omul nu e, neaparat, un suporter al lui Arafat, dar sustine ca ”indiferent ce se va intimpla mai departe, lucrurile bune trebuie sa continue”.
El pretinde ca, ”prin propriile relatii, Arafat are legaturi foarte bune cu presa, mai ales cu trusturile Pro si cu Antenele, el a derulat multe campanii de educare a populatiei pentru cutremur”.
Tot Arafat a vorbit la CNA si a rezolvat ca unele din aceste campanii sa fie difuzate gratuit de televiziuni, in conditiile in care spatiul de publicitate este extrem de aglomerat, sustin oamenii sai.
E clar o lupta.
Pe de o parte, loialii lui Arafat vin cu aceste exemple.
Pe de alta parte, cei deranjati, inlaturati sau impiedicati de el vin cu alte fapte, defavorabile. Mai ales legate de ”costurile excesive ale sistemului”.
550 de euro costa in 2003 ora de transport aerian sanitar cu elicopterul, conform unor surse
1.700 de euro costa in 2015 ora de zbor cu elicopterele, sustin aceleasi surse
6. ”Legea s-a asprit datorita insistentelor lui Arafat”, spune cineva din MAI.
”Relatia dintre Ponta – Oprea si Arafat a fost mai strinsa decit stie lumea”, povesteste un adversar al tuturor celor trei.
”Arafat era umil cu Oprea, cu care statea bot in bot toata ziua, dar e zmeu cu cei mai mici ca el” om din Sistemul de Urgenta
In schimb, alta voce, unul dintre cei promovati de Arafat in sistem, recunoaste ca era apropiat de Gabriel Oprea, dar sustine ca a folosit asta in interesul pompierilor si al populatiei.
”Orice s-ar spune, Arafat, Oprea, la cererea citorva colonei, care au lucrat efectiv, in primul rind Guta si Aldoiu, doi dintre cei demisi de la ISU, au inasprit legea. Ea era gata si catastrofa de la Colectiv doar a grabit-o”, sustin aparatorii lui Arafat din sistem.
7. ”DNA pare a fi adversarul de data recenta si cel mai periculos al lui Arafat”, sustine o sursa din justitie a Gazetei.
”Arafat a fost un rasfatat al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. De altfel, oameni ai DGIPI au fost vazuti la diverse actiuni ale pompierilor din strainatate, actiuni derulate pe banii obtinuti din sponsorizari, actiuni finantate de Asociatii”, sustine un pompier.
DNA insa, sustin surse din justitie, are de mai multa vreme o expectativa legata de Arafat, din care da semne in aceste zile ca ar iesi. ”De multa vreme, unii oameni din DNA il asteapta pe Arafat sa calce gresit. Dosarele de achizitii asteapta”, sustin sursele ziarului.
Din nou aceeasi problema, a justitiei cu mai multe viteze.
Miercuri la prinz, de pilda, DNA a alertat pe surse presa ca cei trei sefi ai ISU sint la audieri.
Desteapta operatiune! Presa a ramas in fata sediului din Stirbei Voda pina tirziu in noapte, transmitind live ca cei trei sint la audieri, cind, de fapt, unul era la Berlin, iar ceilalti doi erau deja acasa, veniti de la DNA.
Abia azi dimineata a ajuns in fata procurorilor si Orlando Schiopu, cel care fusese in Berlin cind televiziunile il dadeau audiat ore in sir.
”Seful ISU, Mihai Guta, a stat putin la DNA, iar Giani Aldoiu, adjunctul pe Prevenire si Control, a stat ceva mai mult, dar ambii erau acasa cind televiziunile ii anuntau ca sint la audieri sau retinuti”, povesteste aceeasi sursa.
Dar, mai presus de orice, felul in care a fost anuntata inlaturarea lor i-a nemultumit pe sefii ISU.
”Vrem sa se afle adevarul. Sintem ofiteri, avem familii si copii acasa si e normal ca sa se stie adevarul. Macar voi sa-l stiti”, au spus ei colegilor din unitate, la intilnirea de astazi dimineata. „Sa se stie adevarul, noi ne-am pus la dispozitie, nu IGSU ne-a cerut asta!”.
Poate parea o nuanta, dar in destinul oamenilor nu e.
”Mihai Guta, fostul inspector sef, a plecat acum citeva minute din unitate. Avea aerul darimat al unui om prins la mijloc, care ar putea sa spuna mai multe, dar pe care obligatiile militare si cariera aflata intr-un moment de cumpana il impiedica s-o faca”, a spus cineva din ”Dealul Spirii”.
Evenimentele se deruleaza rapid.
Din informatiile Gazetei, DNA se pregateste pentru o operatiune care se extinde.
Cei care-l sustin in continuare pe Raed Arafat sint ei insisi incordati. ”Functionarea unei institutii depinde de niste factori clari nelegati de o persoana. Arafat poate a gresit, dar miza trebuie sa ramina sistemul”, spun ei.
Pe de alta parte, oamenii din sala de sedinte de la ISU „au murmurat astazi impotriva inspectorului general Cornea, prezent la instalarea noii conduceri, si au spus clar ca nu e normal ca Raed Arafat sa-i faca mincinosi fara ca macar sa-i intrebe ce s-a intimplat„.
Citeste mai multe pe tolo.ro