Eveniment-Social

Toate femeile trebuie sa ajunga la acest cabinet! Stereotaxia mamara poate depista cancerul de san si in faze incipiente

Publicat: 02 mart. 2016
1

O noua procedura face minuni printre femei, insa foarte putine dintre ele stiu de existenta acestui aparat. Nu de multa vreme, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi, punctia mamara este mai usor de efectuat, cu ajutorul unui nou aparat, care exista doar la Bucuresti si la Cluj. La sectia de radiologie a institutului se afla singurul aparat din regiunea Moldovei, unde pacientele pot beneficia de punctie cu ajutorul unui aparat sofisticat, ce are atasat un dispozitiv special. Fiind o tehnica noua, femeile nu prea sunt informate adecvat cu privire la aceasta tehnica, insa cu timpul acestea incep sa fie trimise din ce in ce mai des de medicii specialisti pentru efectuarea stereotaxiei mamare, adica a fi urmarit tesutul sanului in profunzime. Intreaga procedura este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), astfel ca pacientele au nevoie doar de cardul de sanatate si biletul de trimitere si nu sunt nevoite sa plateasca nimic.

Citeste si: Cea mai teribila asteptare! Medicii ieseni ridica din umeri, bolnavii au ajuns la limita rabdarii!

Este bine ca femeile, in general dupa o anumita varsta, sa vina periodic la un astfel de consult, pentru a putea depista la timp orice afectiune. Stereotaxia mamara este o metoda mult mai simpla prin care poate fi depistat cancerul la san, astfel ca vine in ajutorul pacientelor, fiind o metoda nedureroasa si prin care poate fi depistat un cancer in stadiul zero. Cele mai multe prezentari la acest cabinet al institutiei medicale sunt din partea femeilor cu varste intre 40 si 50 de ani, fiind cele mai deschise pentru aceste interventii. De obicei, femeile mai in varsta se prezinta la doctor cu un cancer mai avansat, iar din cauza ca sunt timide si le este rusine, prefera sa amane controlul medical. Pentru o informare in masa, cel mai indicat este ca medicii care citesc mamografiile sau chiar medicii de familie sa indemne pacientele la o vizita in cadrul acestui cabinet medical al IRO Iasi, pentru a putea depista la timp aparitia acestei forme de cancer.
Adauga un comentariu