Boli si tratamente

Tipuri de cancer de piele

Publicat: 26 mart. 2012
7

Cancerul de piele (cancerul cutanat) a devenit cea mai frecventa forma de cancer. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1 milion de noi cazuri de cancer de piele sunt depistate anual. Cancerul de piele reprezinta inmultirea excesiva a celulelor pielii. Aceste celule se raspandesc apoi la nivelul altor tesuturi si chiar a organelor. Iata cateva tipuri de cancer de piele:

-carcinom bazocelular (cea mai des intalnita forma);
-carcinom scuamos;
-melanom (evolueaza rapid raspandindu-se usor in organism).

Cea mai grava forma de cancer de piele este melanomul, celelate 2 avand o evolutie foarte lenta si fiind mult mai usor de tratat.

Carcinomul bazocelular reprezinta o modificare a celulelor pielii aflate in epiderma. E cel mai inatlnit tip de cancer de piele estimandu-se ca in 75% din cazurile de cancer de piele este vorba de carcinomul bazocelular. Netratat el poate avansa ajungand chiar sa distruga muschii si oasele.

Carcinomul scuamos reprezinta modificari ale celuleler scumoase prezente in straturile de mijloc ale epidermei. Asemeni carcinomului bazocelular raspandirea sa este lenta insa netratat poate ajunge sa invadeze tesuturi profunde. Apare in general pe zone ale pielii care au suferit o leziune precum arsurile solare.

Melanomul se formeaza atunci cand celulele care produc pigmentul pielii ( melanocitele) se inmultesc necontrolat raspandindu-se in alte tesuturi. El poate fi vindecat doar daca este depistat in fazele de inceput cand afecteaza doar pielea.
Adauga un comentariu