Local

Tinerii fermieri au cerut in doua luni 5,52 milioane de euro de la Uniunea Europeana

Publicat: 13 ian. 2012
1

@ Agricultorii din Iasi au solicitat finantare europeana nerambursabila de 5,52 milioane euro, in perioada 28 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012 @ Cei 138 de solicitanti din judetul Iasi, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, vor putea folosi suma de 40.000 euro alocata fiecarui depunator pentru a infiinta ferme agricole moderne

Ieri a fost ultima zi in care tinerii agricultori ieseni au putut solicita fonduri europene nerambursabile pentru infiintarea de ferme. Fiecare depunator va putea accesa o finantare de cel mult 40.000 euro, dupa evaluarea si selectarea dosarelor inscrise in aceasta masura de sprijin, derulata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Sesiune de depunere, din cadrul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri„, a inceput anul trecut, pe 28 noiembrie, si s-a finalizat ieri, la ora 14.00. Spre deosebire de sesiunile din anii trecuti, cea din iarna 2011-2012 a adus pentru solicitanti beneficii mai mari, alocatia financiara crescand de la 25.000 la 40.000 euro.

In judetul Iasi, 138 de fermieri au solicitat aproximativ 5,52 milioane euro. Din cele 138 de dosare inregistrate, angajatii Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Nord – Est au declarat conforme 93 de proiecte si 28 neconforme. In momentul de fata, 17 dosare din totalul celor depuse au intrat in evaluare.

Pentru a putea fi primit sprijinul „Instalarii tinerilor fermieri”, solicitantul trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef al acesteia, sa detina competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare si sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole. De asemenea, cei care vor sa acceseze fondurile nerambursabile trebuie sa fie membri ai familiilor de fermieri si sa fi lucrat, cu un an inaintea instalarii pe cont propriu, peste 50 la suta din timpul sau de lucru in cadrul fermei. Depunatorii eligibili programului vor obtine un punctaj calculat pe baza mai multor criterii de selectie. Astfel, prioritate vor avea cei care administreaza ferme de semi-subzistenta sau in zone defavorizate. Pentru departajare se va acorda punctaj suplimentar si solicitantilor care au in proprietate exploatatia agricola sau care fac parte dintr-o forma asociata recunoscuta de lege.

Finantarea va fi restrictionata iesenilor datornici la alte programe ale APDRP si celor care au primit sprijin prin masura de ajutorare a fermelor de semi-subzistenta.
Adauga un comentariu