Eveniment-Social

Text si discurs religios la Universitatea „Cuza”

Publicat: 07 nov. 2011
1
Asociatia Culturala „Text si discurs religios”, infiintata de membri ai Catedrei de Limba Romana si Lingvistica Generala din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cu participarea mai multor cercetatori si profesori universitari din tara, are ca principala forma de manifestare Conferinta Nationala „Text si discurs religios„, organizata anual la editia a IV-a care se va desfasura in perioada 10-12 noiembrie 2011, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si cu Dieceza Romano-Catolica de Iasi.
Organizatorii incearca sa creeze un cadru academic de dezbatere asupra unor chestiuni din domeniile lingvisticii si filologiei, teologiei si filosofiei, istoriei si artei, care intereseaza comunitatea stiintifica si intreaga societate, atit sub aspect stiintific, cit si din punct de vedere moral-spiritual. Astfel, participantii isi unesc eforturile, schimba opinii, pun bazele unor proiecte comune, colaboreaza si isi prezinta preocuparile lor din domeniile biblisticii, retoricii religioase, istoriei si artei, precum si concluziile propriilor cercetari.
Totodata, cadrele Conferintei sint adaptate gazduirii celor in formare (tineri universitari si cercetatori, doctoranzi, masteranzi, studenti), care au nu doar libertatea de a-si prezenta roadele lucrului lor, preocuparile pe care le au in aceste domenii, sau de a stabili contacte intre ei, ci si posibilitatea de a stabili contacte rodnice cu cei ajunsi la maturitate stiintifica.
Temele si sectiunile actiunii se refera la:
– Traducerea textului sacru
– Retorica discursului religios
– Literatura si sacrul
Coordonatele esentiale avute in vedere pentru cele trei sectiuni sint: sincronie-diacronie; scriere-oralitate; traducere-compunere originala. Întrucit Conferinta Nationala „Text si discurs religios” este gandita ca spatiu al cercetarii si comunicarii stiintifice, in care participantii isi asuma libertatile solicitate de propriile preocupari stiintifice – in interiorul cadrului creat de cele trei teme susmentionate -, dezbaterile si comunicarile se pot referi la nenumarate probleme, incepind cu chestiunile traducerii sub aspect filologic si lingvistic, trecind prin analize de discurs religios, din perspectiva lingvistica (retorica, pragmatica, stilistica), incheind cu modalitatile de desfasurare si de functionare a temelor sacrului in arta.
Prin atributele spatiului stiintific generat, caracteristica specifica si fundamentala a Conferintei Nationale „Text si discurs religios” o constituie componenta stiintifica, orientata de perspectiva crestina (ortodoxa si catolica). Astfel, alaturi de componenta stiintifica a manifestarii, Conferinta incearca, totodata, sa contribuie la edificarea morala si spirituala a Societatii, pe calea promovarii valorilor crestine. Spatiul de dezbatere nu este doar unul stiintific, golit de orice incarcatura spirituala, ci unul in care dimensiunea stiintifica sa fie induhovnicita de un autentic si curat suflu crestin.
Ultimul aspect se implineste atit prin felul in care participantii inteleg sa conceapa si abordeze intreaga tematica, cit si prin statornicirea Conferintei ca manifestare aflata sub binecuvintarea ierarhilor locului, I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei si Excelenta Sa Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, alaturi de care se afla preacucernici parinti ai ambelor Biserici.
Comitetul stiintific al Conferintei:
– prof. dr. Maria CATANESCU (Bucuresti)
– prof. dr. Gheorghe CHIVU, membru corespondent al Academiei Romane – Bucuresti)
– prof. dr. Muguras CONSTANTINESCU (Suceava)
– prof. dr. Wolfgang DAHMEN (Jena)
– pr. prof. dr. Wilhelm DANCA (Iasi)
– pr. lect. dr. Lucian FARCAS (Iasi)
– prof. dr. Constantin FRÂNCU (Iasi)
– acad. dr. Sabina ISPAS (Bucuresti)
– prof. dr. Gheorghe MANOLACHE (Sibiu)
– prof. dr. Michael METZELTIN (Viena)
– pr. prof. dr. Vasile MIHOC (Sibiu)
– prof. dr. Lacramioara PETRESCU (Iasi)
– prof. dr. Alexandru RUJA (Timisoara)
– pr. prof. dr. Ioan C. TESU (Iasi)
– acad. dr. Razvan THEODORESCU (Bucuresti)
– prof. dr. Vasile TÂRA (Timisoara)
– prof. dr. Rodica ZAFIU (Bucuresti)Adauga un comentariu