Eveniment-Social

Teste draconice pentru bolnavii care au nevoie de un implant de 30.000 de euro. Majoritatea nu trec testul psihologic

Publicat: 09 iun. 2016
1

@ Pana acum, sapte pacienti au beneficiat de o metoda terapeutica moderna pentru a scapa de dureri ingrozitoare @ Peste 30 de bolnavi s-au prezentat la spital pentru a solicita un astfel de implant, dar majoritatea lor nu au reusit sa treaca de testele de evaluare, in special testul psihologic

Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi este printre putinele centre de profil din tara unde se fac interventii pentru implantul de neurostimulare medulara. Pana acum, sapte pacienti au beneficiat de implant definitiv de neurostimulare, dupa ce au parcurs o etapa de cateva saptamani in care au fost supusi unor teste extrem de complexe.

Dupa cum afirma medicii de specialitate, nu toti pacienti se preteaza la un astfel de implant. La un moment dat, la unitatea medicala ieseana exista o lista cu peste 30 de bolnavi cu dureri insuportabile, dar majoritatea nu au trecut testul psihologic. Pe perioada pregatirii pentru implantul definitiv, bolnavul este consultat si testat de o echipa multidisciplinara, formata din medic neurochirurg, neurolog, psiholog si medic psihiatru. Saptamana viitoare, cinci pacienti vor incepe perioada de testare, pregatire, pentru a vedea daca sunt apti pentru un implant de neurostimulare medulara, o metoda terapeutica moderna, foarte scumpa.

Un singur neuromodulator, implant, costa 30.000 euro, dar pacientul beneficiaza de gratuitate. Neurostimularea medulara inseamna implantarea unui electrod in canalul medular, la coloana dorsala inferioara, care blocheaza impulsurile dureroase la periferie, picior, impulsuri care ajung la creier si sunt percepute ca durere.

„Pentru selectarea pacientilor se face o selectie riguroasa. Pacientii care au beneficiat de implant permanent au o evolutie buna. Pacientii cu un astfel de implant pot sa faca examen RMN fara nicio restrictie, ceea ce este un lucru foarte bun. Au fost mai multi bolnavi inscrisi, dar nu toti au depasit perioada de evaluare. Multi nu trec de examenul psihologic. Pentru acesti pacienti exista alte metode terapeutice care sa le amelioreze durerea cronica. Dupa ani de zile, durerea cronica isi lasa amprenta asupra creierului si pacientul poate dezvolta o afectiune psihica. Pacientii cu dureri cronice, diagnosticati cu o boala psihica, nu pot beneficia de un astfel de implant, deoarece acesta trebuie sa memoreze anumite comenzi, trebuie sa foloseasca o telecomanda pe care sa o actioneze ori de cate ori apare durerea”, a declarat medicul neurochirurg Ion Streltov. 




Adauga un comentariu