@ Moment soc in viata culturala ieseana! @ Grav este ca, la mijlocul unui scandal imobiliar, sunt implicati doi mari scriitori @ Exact ca in cazul casei unde a locuit faimosul compozitor George Enescu, la Botosani, autoritatile isi bat joc de alte simboluri ale literaturii romane @ Interpelati de reporterii BUNå ZIUA IASI (BZI), persoanele direct responsabile, fie acuza faptul ca nu au bani, fie refuza sa raspunda
Cu toate ca este vorba de doi dintre cei mai mari oameni de cultura ai Romaniei, Vasile Alecsandri si Mihail Sadoveanu, autoritatile nationale si locale isi bat joc de ei! Astfel, se pare ca la mijloc este vorba de incompetenta, dezinteres sau interese imobiliare. Cert este ca, daca nu se vor lua masuri rapide, judetul Iasi risca sa piarda doua cladiri emblematice.
Citeste si: Zilele Vasile Alecsandri, Mircesti – editia a III-a
„Uite actul de donatie, uite nu-i”
Cu siguranta, nu exista iesean care sa nu fi vizitat Muzeul Mihail Sadoveanu din Copou. Aici, ani buni, a trait chiar marele scriitor nascut in orasul moldav Pascani. In acest caz, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata de drept a acestuia revendica imobilul. Litigiul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Iasi, dosarul fiind inregistrat inca din anul 2011. Cu toate acestea, Muzeul Literaturii Romane (MLR) – Iasi, entitate ce are in administrare cladirea, nu are niciun act doveditor care sa demonstreze ca este proprietar de drept.
Citeste si: Festival dedicat bardului de la Mircesti
„Exista argumentul ca scriitorul Mihail Sadoveanu a decis ca, printr-un act de donatie, cladirea din Copou sa fie donata statului roman! Toate bune si frumoase pana aici doar ca, nici pana la acest moment, MLR-ul nu a prezentat acest document. Practic, entitatea juridica Muzeul Literaturii Romane Iasi nu are acte oficiale care sa precizeze clar ca este proprietara a muzeului din Copou. Oricum, exista un proces pe rol, care a trecut deja prin diverse instante si care, daca nu se va interveni rapid, risca sa conduca la un verdict simplu: disparitia Muzeului Mihail Sadoveanu. Doamna Herfurt are tot dreptul sa revendice cladirea… Trist este ca Iasul risca sa piarda un alt loc incarcat de istorie culturala adevarata”, au dezvaluit surse din cadrul MLR. Pe de alta parte, cu toate ca in repetate randuri, jurnalistii de la BZI l-au contactat pe actualul director al Muzeului Literaturii, scriitorul Dan Lungu, acesta nu a raspuns pentru a oferi detalii pe aceasta tema. Foarte probabil, pentru acesta nu conteaza patrimoniul cultural national, ci doar exercitiile de imagine pe bani publici!
Citeste si: Eveniment important la Muzeul Sadoveanu din Iasi
„Alecsandri asteapta sa vina banii”
Si pentru ca intreg tabloul grotesc sa continue, si Casa memoriala a lui Vasile Alecsandri de la Mircesti este in pericol. Dupa trei ani de procese, aceasta a revenit Academiei Romane care s-a judecat tot cu MLR. Trist este ca, pe fondul acestor litigii, nu s-a mai putut investi nimic. Totul a pornit de la faptul ca, prin testamentul personal, Alecsandri a lasat cu limba de moarte ca acet imobil sa fie donat inaltului for academic. Frapant este ca proaspat numitul presedinte al filialei locale de la Academie nu crede ca se vor putea face, in viitorul apropiat, investitii aici. „Stiu despre situatia de la Mircesti. Cu siguranta ca ea este in atentia mea doar ca, daca vor fi fonduri, atunci vom putea interveni. Din pacate, sa stiti ca nu vom putea face nimic daca nu vor fi bani”, a transmis prof. univ. dr. Mihail Voicu. De reamintit faptul ca muzeul memorial înfiintat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircesti este chiar conacul familiei acestuia si a fost construit între anii 1861-1867, dupa propriile planuri ale poetului si sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri, sotia sa. „În aceasta casa modesta, a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost gazduiti prietenii poetului aflati în vizita: mari personalitati politice, ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi sau compozitorul Franz Liszt – care a concertat la Mircesti, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lautaru. Prin testamentul sau din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lasat sotiei sale, Paulina, casa si mosia. În anul 1914, vaduva si-a lasat întreaga avere nepoatelor sale, Elena si Margareta Catargi, printr-un act de vânzare – cumparare autentificat de Judecatoria Ocolului Rural Mircesti, acestora revenindu-le obligatia ca în termen de doua luni sa doneze averea libera de orice sarcini Academiei Române”, se arata in documentele oficiale.
Citeste si: Ipostaze inedite ale scriitorului Mihail Sadoveanu
jegu-rile de comunisti si securisti au grija s-a puna mina pe tot si sa distuga toata cultura rominiei! votatii pe acesti ordinari, in frunte cu balega de dorohoi nichita!
Daca prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam.
Mark Twain
Nu prea am inteles de ce, daca mostenitoarea lui Sadoveanu isi redobandeste casa, „Iasul risca sa piarda un alt loc incarcat de istorie culturala adevarata”! Doar nu pleaca cu vila in alta parte! In plus: (1) Casa nu prea are vizitatori, adica persoanele dornice sa se delecteze cu istoria culturala adevarata sunt aproape inexistente; (2) Casa e pe cale sa se autodistruga din cauza nepasarii autoritatilor care, nici ele, nu se prea imbata cu istorie culturala adevarata!