National

Teodorovici explica cum ar putea fi afectata Romania de criza din Grecia

Publicat: 07 iul. 2015
1

Ministerul Finantelor a luat in calcul mai multe scenarii privind cresterea costurilor de finantare pentru Romania din cauza situatiei din Grecia, a declarat marti ministrul de resort, Eugen Teodorovici, precizand ca este un cost suportabil.

„Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legata de partea de finantare a Romaniei in piata, risc care a fost luat de noi in calcul. Adica am calculat mai multe scenarii, cu mai multe cresteri care ar putea sa aiba loc in functie de ce se intampla in Grecia, cost care, sa spunem, este unul suportabil si aud tot felul de comentarii vizavi de aplicarea Codului Fiscal, care ar agrava o astfel de posibila situatie, ceea ce nu este adevarat”, a afirmat Teodorovici, solicitat sa comenteze situatia din Grecia si posibile efecte asupra Romaniei.

Citeste si GREXIT: 16 din 18 state membre a Zonei Euro sunt de acord cu excluderea Greciei

Ministrul a aratat astfel ca impactul pe care masurile din Codul Fiscal le-ar putea avea in economie incepand cu 2016 este mult mai mare fata de costurile suplimentare cu finantarea ale Romaniei.

„Trebuie sa ne uitam la ce castigam, nu la ce pierdem. Costul acesta inca din februarie a crescut, deci acest posibil scenariu a fost absorbit deja in costul de finantare pentru Romania”, a spus Teodorovici.

Ministrul a subliniat ca, din punct de vedere al sistemului bancar, nu exista ingrijorari, avand in vedere ca toate institutiile financiare actioneaza in Romania in baza prevederilor legale nationale, iar BNR efectueaza o monitorizare stricta, astfel ca „evitam orice fel de risc pe aceasta zona”.

Citeste si Casa Alba: Grecia si creditorii internationali trebuie sa ajunga la un compromis

In ceea ce priveste Codul Fiscal, Teodorivici apreciaza ca Romania „nu are voie” sa rateze o astfel de sansa, de aplicare a unui astfel de cod, fiind necesara o abordare mult mai indrazneata.

„Tot timpul ne-am conformat, nu spune nimeni sa nu te conformezi, dar intr-o astfel de situatie economica, Romania nu are voie sa nu aiba o abordare mai indrazneata, dar cu aceeasi precautie. Spunem cu totii ca trebuie sa se simta in buzunarul romanului cresterea economica, este un astfel de pas”, a completat ministrul.
Adauga un comentariu