International

Tensiuni intre Merkel si Putin

Publicat: 16 nov. 2012
1

Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au avut un schimb dur de replici vineri, in cursul unui forum germano-rus, la Moscova, despre cazul celor doua tinere din cadrul grupului Pussy Riot incarcerate.

In cursul acestui forum al unor reprezentanti ai societatii civile din cele doua tari, Merkel s-a intrebat in fata presedintelui rus cu privire la condamnarea celor doua membre ale grupului Pussy Riot la doi ani de inchisoare pentru o „rugaciune punk” anti-Putin, cantata in februarie intr-o catedrala din Moscova.

„Trebuia, oare, ca cele doua femei sa fie trimise la inchisoare? Nu stiu. Nu stiu daca acest lucru s-ar fi intamplat la fel in Germania„, a declarat Merkel, in contextul in care condamnarea celor doua femei, confirmata in apel in octombrie, cand a treia a fost eliberata, a suscitat critici dure in Occident.

Vizibil iritat de remarcile cancelarului, Putin a declarat ca Pussy Riot sunt „antisemite” si a apreciat ca nu este posibil sa fie „sustinute”.

Se pare ca Putin se refera la o actiune din 2008 a grupului contestatar si pentru libertate Voina, din care tinerele faceau parte la vremea respectiva, care a regizat un spectacol despre spanzurarea unor homosexuali, evrei si imigranti, intr-un supermarket, aparent cu scopul de a provoca.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronuntat luni pentru un „dialog critic deschis” cu Moscova, iar deputati conservatori si liberali, la putere in Germania, au indemnat anterior Guvernul Merkel, intr-o motiune dezbatuta in Parlament, la Berlin, sa se angajaze in favoarea unei sporiri a democratizarii in Rusia.

Merkel este insotita de opt ministri si aproximativ zece patroni de intreprinderi care au participat la consultari ruso-germane la Kremlin, dominate de probleme economice, Germania fiind al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei, dupa China.

Acorduri bilaterale urmeaza sa fie anuntate vineri seara. Un oficial din cadrul companiei ruse de cai ferate a declarat pentru AFP ca un contract privind achizitionarea a aproximativ 700 de locomotive de la gigantul german Siemens urmeaza sa fie semnat vineri.

Acces refuzat in Duma de Stat

Criticile germane la adresa Rusiei s-au multiplicat inaintea vizitei lui Merkel, deputati germani declarandu-se „deosebit” de ingrijorati de masuri recente adoptate impotriva unor opozanti ai regimului rus, intr-o motiune dezbatuta in Bundestag.

Moscova a fost iritata de critici formulate de catre insarcinatul misiunii pentru Rusia din cadrul Guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la pregatirea acestei motiuni.

Un semn al tensiunilor intre cele doua tari este faptul ca lui Schockenhoff i-a fost interzis accesul in Camera inferioara a Parlamentului rus (Duma de Stat). Astfel, oficial german nu s-a putut intalni cu niciun oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit biroului sau, cu sediul la Berlin.

Kremlinul a depus eforturi in vederea minimizarii unor critici cu privire la probleme referitoare la libertati. Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a pus aceste critici pe seama alegerilor legislative prevazute anul viitor in Germania.

Miza schimburilor comerciale ruso-germane, care ating suma de 87 de miliarde de dolari, constituie o „plasa de siguranta” pentru relatiile dintre cele doua tari, a apreciat Peskov.

„Cu o baza atat de solida, putem fi linistiti” in privinta relatiilor intre Moscova si Berlin, a subliniat el.

Putin, un vorbitor de germana si fost agent KGB in Germania de Est, si-a rezervat la Berlin prima vizita intreprinsa intr-o tara occidentala, la 1 iunie, imediat ce a revenit la Kremlin, dupa ce anterior a detinut doua mandate de presedinte in perioada 2000-2008 si unul de premier, de patru ani.

Sursa: realitatea.net
Adauga un comentariu