Eveniment-Social

Teapa de 85 milioane de lei la Unirea

Publicat: 27 mart. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:21392;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Societatea Unirea Iasi a fost pacalita de 85 de milioane de lei de catre o firma din Roman, judetul Neamt. In noiembrie 1998, SC Ximena Com SRL din Roman a semnat un contract comercial cu Unirea Iasi, procurand, astfel, 8,4 tone ulei comestibil. Marfa era evaluata la aproximativ 88 de milioane de lei, SC Ximena achitand doar opt milioane de lei. Diferenta de suma urma a fi platita ulterior, insa banii nu au mai ajuns niciodata la destinatie. In anul 1999, fabrica de ulei a actionat in instanta societatea romascana. Pe 18 ianuarie 2000, Tribunalul Comercial Neamt a emis o hotarare prin care obliga firma romascana sa achite contravaloarea marfii – cele 80 de milioane de lei – plus cheltuielile de judecata, ce se cifrau la circa cinci milioane de lei. Cum Ioan Antoce a refuzat sa efectueze aceste plati de bunavoie, directorul general al SC Unirea Iasi, Ioan Costin, a cerut executarea silita a SC Ximena Com SRL Roman. In urma deplasarii la fata locului, executorul judecatoresc Tanase Nenoci a constatat ca patronul firmei romascane Ioan Antoce, care avea stabilit sediul societatii in propria locuinta, nu mai domicilia la adresa inregistrata in acte. „De mai bine de doi ani, locuinta in cauza a fost scoasa la licitatie de banca la care familia Antoce avea datorii, apartamentul avand un alt proprietar. Ioan Antoce s-a mutat in satul Uncesti, comuna Secuieni. Avand in vedere ca locuinta debitorului este vanduta la licitatie de peste doi ani, ca debitorul nu mai figureaza la aceasta adresa si nici nu au fost identificate bunuri din patrimoniul societatii, ne-am retras de la actiunea de lichidare”, sustine executorul judecatoresc.
Conducerea fabricii de ulei Unirea Iasi a cerut, la 15 februarie 2001, declansarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment la SC Ximena Com SRL Roman, pentru recuperarea sumei de 85,6 milioane de lei. „De asemenea, va rugam sa verificati si sa stabiliti raspunderea membrilor organelor de conducere ale debitorului, tinand cont ca administratorul firmei SC Ximena Com SRL, din Roman, este numitul Ioan Antoce”, a solicitat directorul SC Unirea SA Iasi, Ioan Costin, in adresa inaintata Tribunalului Comercial Neamt.
Fabrica de ulei Unirea Iasi mai are de recuperat o suma importanta si de la o alta societate romascana: Romnutricomb SA Roman, care are de platit peste 480 de milioane de lei. (Z.I.)
Adauga un comentariu