Local

Taxe mai mari pentru scolile particulare

Publicat: 01 apr. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:56918;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Taxa pentru obtinerea autorizatiei de incredere de catre institutiile de invatamant private a fost majorata cu cateva milioane lei •In Iasi functioneaza 33 de institutii private de invatamant preuniversitar

Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP) a modificat taxele pe care trebuie sa le plateasca scolile care doresc sa intre in reteaua nationala a unitatilor de invatamant particular preuniversitar pentru acordarea autorizatiei de incredere si, ulterior, in vederea acreditarii. Astfel, pentru gradinite taxa de evaluare in vederea obtinerii autorizatiei de incredere este de 47,74 milioane lei, pentru unitatile particulare gimnaziale care doresc aceasta autorizatie taxa este de 60 milioane lei, in timp ce Scolile de Arte si Meserii (SAM), liceele si scolile postliceale vor fi obligate sa achite o taxa de 120 milioane lei. Trebuie mentionat ca, o data la patru ani, toate institutiile de invatamant particular preuniversitar trebuie sa reinnoiasca autorizatia de incredere data de CNEAIP, fapt ce duce la achitarea taxelor cerute de institutia care face verificarile. Fata de cuantumul vechilor sume, taxele din acest an au crescut in medie cu cinci milioane lei, in functie de nivelul scolar, la cel liceal de exemplu cresterea a fost cea mai mare, mai precis de sapte milioane lei. In Iasi, din reteaua nationala a unitatilor de invatamant particular preuniversitar fac parte 33 de institutii, la nivel prescolar sunt 14 gradinite particulare, la nivel primar sunt patru institutii, la gimnaziu trei scoli particulare, cinci licee, sase scoli postliceale si o scoala de arte si meserii.
In luna decembrie a anului trecut, CNEAIP a retras autorizatia de incredere Asociatiei Filantropice Medical – Crestine Christiana si Fundatiei Universitare Psyconas, ambele ramanand fara autorizatia la specializarea asistent de farmacie.
Marilena ROJNITA
Adauga un comentariu