Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a cerut miercuri presedintelui Klaus Iohannis sa faca publica stenograma discutiilor cu procurorul general, Augustin Lazar, aratand ca declaratiile publice ale celor implicati nu sunt concludente, iar ”strada a devenit noua forma de mineriada”.
”Cerem publicarea stenogramelor discutiilor purtate de presedintele Romaniei cu cei doi responsabili din Ministerul Public, deoarece credem ca declaratiile date publicitatii pana in prezent de presedinele Iohannis, de procurorul-general si de procurorul-sef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente. Opinia publica are dreptul sa cunoasca intregul adevar”, a transmis Tariceanu prin intermediul unui comunicat de presa.
El a reiterat cu acest prilej solicitarea ca seful statului sa ofere asigurari ca va respecta vointa majoritatii electoratului, asa cum va rezulta in urma votului din 11 decembrie. Presedintele Senatului a sustinut totodata ca vrea sa opreasca ”parcursul periculos pe care a pornit presedintele Romaniei in campania electorala”.
In opinia lui Tariceanu, Iohannis ”implica institutia presedintelui in dosare aflate pe rol (interventiile de acum cateva zile pe langa procurorul-general si in cazul acuzatiilor de plagiat formulate impotriva doamnei Kovesi), a readus teroarea ascultarilor din vremurile cele mai negre ale securitatii si a transformat lupta necesara si legitima cu coruptia intr-o vanatoare de adversari politici”, fiind ”in coalitie oculta cu procurorul-sef al DNA si cu un partid paravan-marioneta”.
Potrivit presedintelui Senatului, DNA a devenit actorul politic principal al campaniei electorale si ”are toate atuurile sa devina oricand partid”, iar ”strada a devenit noua forma de mineriada a regimului Iohannis”.
”Avand un presedinte debusolat si imatur politic, ramas in faza in care «se joaca» de-a condusul partidului, cum se joaca cei mici cu papusi si soldatei, am numit-o pe Alina Gorghiu, PNL mai exista doar ca paravan legal pentru planurile anticonstitutionale ale decidentilor din aceasta tabara. Am inclus in aceste planuri si asa-zisul partid care salveaza Romania, USR, in fapt, o creatie a Cotrocenilor, dupa modelul validat cu ocazia tragediei de la Colectiv. Important e ca liderii de pe lista neagra sa fie plimbati pe la DNA, prin instante si, mai ales, prin fata camerelor de luat vederi pentru mediatizarea «penalilor», ceea ce am numit telejustitie, cea care actioneaza direct si eficace asupra emotiei colective. Odata condamnati de «strada», devenita noua forma de mineriada a regimului Iohannis, sau prin procese eminamente politice, mare prin declaratii de genul: «Nu pot numi penali, condamnati etc., etc.», pentru ca, nu-i asa, o tara europeana nu poate «defila» la conducerea ei cu «penalii» condamnati fara drept de apel in piata publica sau prin malversatiuni operate de DNA”, a argumentat Tariceanu.
Klaus Iohannis a reluat vineri explicatiile legate de intalnirea cu Augustin Lazar. ”Pe mine ma intereseaza ca toate institutiile statului sa functioneze foarte bine”, a subliniat el, aratand ca a observat ca un lucru ce se poate imbunatati este celeritatea cu care se rezolva dosare care, in mod ”nefiresc si contraproductiv”, treneaza.
„Trebuie sa-si aminteasca toata lumea ca eu nu reprezint doar statul roman, ci si societatea, iar daca societatea are pretentia ca institutiile sa functioneze foarte bine si astfel de chestiuni sa fie rezolvate cu celeritate, atunci eu ma simt chemat sa spun acest lucru. (…) Eu sunt mediator intre stat si societate”, a explicat presedintele.
El a sustinut ca declaratia legata de un eventual plagiat al sefei DNA i-a fost ”rastalmacita”, intrucat nu ar fi afirmat ca nu exista indicii despre un eventual plagiat, ci ca in urma discutiei cu Laura Kovesi el personal nu a avut indicii sa creada ca este o problema.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat in urma cu o saptamana, intrebat daca el considera ca se impune o demisie a procurorului-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, ca nu trebuie sa vorbim despre nicio demisie atata vreme cat, deocamdata, nu exista niciun indiciu ca ar fi plagiat. „Nu cred ca trebuie sa vorbim despre o demisie atata vreme cat, deocamdata cel putin, nu exista niciun indiciu ca ar fi un plagiat. Acolo, sigur in masura in care lucrurile iau alta turnura, se poate relua discutia, dar deocamdata nu am motive de ingrijorare” a raspuns presedintele Klaus Iohannis.
El a mai precizat ca a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat sa solutioneze speta cu celeritate. „Eu cred ca Parchetul General trebuie sa rezolve foarte repede aceasta speta si pot sa va spun ca in aceasta chestiune am avut o discutie cu procurorul general pe care l-am rugat ca, in virtutea atributiilor domniei sale, sa se ocupe ca aceasta cercetare sa se faca cu celeritate”, a spus seful statului.