National

Tariceanu, chemare la consultari: Ramane de vazut daca a fost o gafa

Publicat: 29 aug. 2016
1

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca se va consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare, in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune referitoare la afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit.

El sustine ca ambasadorul SUA la Chisinau „reia si actualizeaza tezele lui Stalin, pe baza carora a fost semnat in 1939 Pactul RibbentropMolotov care a dus la amputarea teritoriala a unor tari din regiune printre care si Romania„.

„Am inca rezerve sa cred, pana la proba contrarie, ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador ca in decembrie 1989, Congresul Deputatilor Poporului al URSS a acceptat si Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, in 1992, presedintele Boris Eltin a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicita a acestui act politic”, a adaugat Tariceanu.

Presedintele Senatului a subliniat ca „dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor”. „Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice alta tara democrata sa fi spus vreodata ca cele doua state germane, RFG si RDG, nu ar trebui sa se unifice, pentru ca ‘nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune’. Dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor, si nici macar politicienilor, altfel obligati sa puna in opera vointa populara majoritara. Ramane de vazut daca declaratia facuta la postul de radio Moldova 1 a fost o gafa a diplomatului american datorata unor grave deficiente de cunoastere privind statul diplomatilor sau a unor lacune de cultura generala si politica”, a mai spus Tariceanu.
Adauga un comentariu