National

Tariceanu: Ambasadorul SUA la Chisinau reia tezele lui Stalin privind Moldova

Publicat: 30 aug. 2016
1

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu spune ca autoritatile americane trebuie sa dea explicatii legate de afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, pe care il acuza ca a reluat tezele lui Stalin care au dus la amputarea teritoriala a Romaniei, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

Tariceanu spune ca are rezerve ca aceasta este pozitia oficiala a Departamentului de Stat si adauga ca va discuta in Biroul Permanent al Senatului despre o posibila declaratie politica a grupurilor parlamentare.

„Am luat cunostinta cu surprindere si ingrijorare de textul declaratiei facuta acum doua zile de ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, pe care o resping fara echivoc. Datorita gravitatii celor afirmate de ambasador, declaratia ar necesita explicatii suplimentare din partea autoritatilor americane. In calitate de presedinte al Senatului, ma voi consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune pe aceasta tema. (…) Domnul ambasador reia si actualizeaza tezele lui Stalin, pe baza carora a fost semnat in 1939 Pactul RibbentropMolotov care a dus la amputarea teritoriala a unor tari din regiune printre care si Romania. Am inca rezerve sa cred, pana la proba contrarie, ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Departamentului de Stat”, spune Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa.

Tariceanu aminteste ca in decembrie 1989, Congresul Deputatilor URSS a acceptat si Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, in 1992, presedintele Boris Eltin a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicita a acestui act politic.Rusia care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov.

„Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice alta tara democrata sa fi spus vreodata ca cele doua state germane, RFG si RDG, nu ar trebui sa se unifice, pentru ca >. Dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor, si nici macar politicienilor, altfel obligati sa puna in opera vointa populara majoritara”, mai spune presedintele Senatului.

El adauga ca ramane de vazut daca declaratia diplomatului american a fost o gafa cauzata de „grave deficiente de cunoastere privind statul diplomatilor” sau de „lacune de cultura generala si politica”.

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a declarat la postul de radio Moldova 1, ca R. Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent, in interiorul unor granitie sigure: „Consider ca este foarte important si aceasta desigur este politica noastra, ca Republica Moldova sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure. Unirea cu Romania, de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Republica Moldova. Republica Moldova nu este Romania, Republica Molodova are propria sa istorie si proriile provocari”.
Comentarii
  • Bietul domn Ambasador,e un incult! Nu radeti de el! El nu stie ca istoria Moldovei(nu Republica Moldova) este de mii de ani.Impreuna.Din acesti „mii de ani”Imp.rusesc,cu de la sine putere,a rupt o bucata,de la Prut pana la Nistru si a facut din ea,mai intai Gubernie,iar mai apoi,cand tarul a fost omorat cu intreaga familie,a devenit republica in cadrul URSS.Adica,sa zic,vreo doua sute si ceva de ani.Cam cat este si istoria SUA….

Adauga un comentariu