Economic Local

Taranii ieseni stau la rand pentru subventiile europene

Publicat: 11 mart. 2008
1

• In numai o saptamana, la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-au adunat aproape 500 de cereri pentru subventiile directe la hectar oferite de catre Uniunea Europeana • Totusi, nimeni nu si-a primit inca banii pentru subventiile aferente anului 2007

Taranii ieseni s-au mobilizat si au inceput sa vina in oras pentru a cere banii pentru subventiile directe la hectar oferite de catre Uniunea Europeana. Acestia au inceput sa se adune la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura pentru a fi siguri ca vor avea parte de cei aproape 50 Euro pentru fiecare hectar lucrat. Totusi, nimeni nu si-a primit inca banii pentru subventiile aferente anului 2007, reprezentantii APIA explicand ca de-abia de la sfarsitul acestui an vor putea fi virati banii in conturile taranilor ieseni. Pentru a putea intra in posesia banilor, fermierii au fost nevoiti sa-si deschida un cont bancar, chiar daca multi dintre ei intra pentru prima data intr-o institutie de credit.

Fermierii care doresc sa primeasca plata la hectar din fondurile Uniunii Europene alocate Romaniei pentru 2008 trebuie sa depuna o cerere la APIA, in perioada 3 martie-15 mai 2008. Si bancile au inceput sa isi indrepte atentia spre fermieri, mai ales de cand Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a luat startul. Astfel, acestia vor putea garanta creditele cu utilajele achizitionate prin proiecte PNDR. Printre seriile de facilitati oferite de acest sistem se afla si posibilitatea contractarii unui avans de pana la 10 la suta din valoarea proiectului si eliminarea obligativitatii de a prezenta o scrisoare de garantie bancara la depunerea documentelor. Programul National de Dezvoltare Rurala a fost lansat oficial pe 3 martie, data de la care pot fi depuse proiectele pentru modernizarea fermelor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si dezvoltarea satelor. Prin acest program pot fi accesate fonduri europene de aproape 8 miliarde Euro pana la sfarsitul anului 2013.
Comentarii
Adauga un comentariu