International

Tancurile Turciei au intrat in Siria. Damasc: E o incalcare flagranta a suveranitatii siriene

Publicat: 24 aug. 2016
1

Guvernul de la Damasc a condamnat incursiunea in Siria a trupelor turce, care participa la o operatiune masiva ce vizeaza pozitiile gruparii teroriste Stat Islamic din zona Jarablos.

Ministrul sirian de Externe a comunicat ca „denunta trecerea frontierei dintre Turcia si Siria a tancurilor si vehiculelor blindate turce, care se indreapta spre orasul Jarablos, avand sprijin aerian din partea coalitiei dirijate de SUA„. el considera ca aceasta actiune reprezinta „o incalcare flagranta a suveranitatii siriene”.

„Siria cere incetarea acestei agresiuni”, a adaugat Ministerul de Externe de la Damasc.

„Orice entitate care intreprinde actiuni antiteroriste pe teritoriul sirian trebuie sa o faca doar in coordonare cu guvernul si armata siriana, care sunt angrenate in acest razboi de cinci ani”, a precizat Damascul.

„Infrangerea Statului Islamic si inlocuirea cu grupuri teroriste sustinute de Turcia nu reprezinta o actiune antiterorista”, a mai spus acesta.

Operatiunea a inceput in dimineata zilei de miercuri, dupa un bombardament masiv al fortelor turce asupra pozitiilor Statului Islamic din jurul orasului Jarablos, au declarat autoritatile de la Ankara.

Potrivit unor surse militare, rebelii sustinuti de Turcia au reusit sa ocupe o serie de sate din zona Jarablos.

Raidurile aeriene au lovit 12 tinte ale Statului Islamic, in timp ce bombardamentele de artilerie au vizat 70 de tinte.

Presedintele Tayyip Erdogan a declarat ca operatiunea vizeaza pozitiile controlate in nordul Siriei de gruparea terorista Stat Islamic si de formatiunea politica kurda PYD.

In timp ce Ankara acuza PYD ca ar avea legaturi stranse cu rebelii kurzi din Turcia, Washingtonul considera formatiunea politica kurda drept un aliat in lupta cu gruparea Statul Islamic, informeaza Reuters.

Saleh Muslim, liderul PYD, a postat un mesaj pe retelele sociale in care afirma ca Turcia a intrat intr-o „situatie incurcata” in Siria si risca sa fie infranta, la fel ca Statul Islamic. Redur Xelil, purtatorul de cuvant al militiei kurde YPG, a caracterizat interventia drept „o agresiune fatisa ce priveste treburile interne ale Siriei”.
Adauga un comentariu