Eveniment-Social

Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta

Publicat: 05 dec. 2012
1

Sute de cadre didactice din localitati ca Probota, Prisecani, Mogosesti sau Schitu Duca, sunt nevoite sa-si plateasca naveta din propriul buzunar. Desi castiga lunar un salariu de doar 850 de lei, profesorii platesc mai bine de jumatate din venit doar pentru naveta. Potrivit legii, dascalilor ar fi trebuit sa li se deconteze banii pentru transport. „Suntem mai multi colegi nemultumiti si total mahniti de aceasta stare de fapt. Ganditi-va ca pe mine, lunar, transportul de acasa si pana la scoala unde predau ma costa aproximativ 500 lei. La ce venituri are un cadru didactic, consider ca este imposibil sa muncesti intr-o asemenea stare de fapt. Pur si simplu nu poti supravietui! Mai mult, din cate stiu eu, in baza legislatiei in vigoare, decontul navetei este stipulat clar ca un drept al nostru”, acuza un profesor care preda intr-o localitate din mediul rural. In acest sens, un caz suspect este la scoala din Probota, aflata in nordul judetului, unde, in timp ce in comune apropiate, precum Bivolari, Trifesti sau Tiganasi, naveta este decontata profesorilor, aici nu se intampla acest lucru. Paradoxal, proaspatul director de la Probota, Bogdan Costinescu, nu a raspuns apelurilor reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) pentru a oferi explicatii in acest sens desi, la momentul in care a ajuns in aceasta postura, le-a promis cadrelor navetiste ca se va rezolva problema decontarii. Conform unui calcul, un angajat din invatamant achita lunar pentru transport, dus-intors, intre 120 de lei si  450 de lei. „Calculul este unul simplu. Un profesor care face naveta zilnic la o unitate de invatamant aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Vreau sa va intreb, atata timp cat un profesor debutant are si un salariu de 700 de lei lunar, cu ce mai ramane acesta daca nu-i este decontata naveta?”, a adaugat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iasi.  
Comentarii
 • Adaugati pe lista si cadrele didactice de la Harlau si din imprejurimile Harlaului. De 2 luni de zile nu am mai primit nici macar 5*% din cat se deconta inainte, din decontarea navetei care se facea. De parca carele didactice ar fi obligate sa suporte cel putin jumatate sau integral decontarea navetei din salariul de mizerie. Nesimititii de primari fac parte in parte naveta profesorilor.
  Lacusta, mai bine ai incerca sa rezolvi aceasta problema a tuturor cadrelor didactice navetiste.

 • Nu inteleg de ce se plang profesorii navetisti!Eu am rezolvat problema foarte simplu in comuna mea, BALTATI – membrii din partidul meu, PSD fuck studii la Spiru Haret.La fraierii navetisti nu le dau nimic si cum se lasa de naveta citeunul, pac, imi bag omul meu in circuit.Asa am si liniste in comuna.Nimeni nu se revolta, nu are nevoie de nimic.A, sa nu uit- si eu sunt tractorist la baza,dar de cand m-a ales o comuna intreaga primar mi-am luat si eu o diploma de inginer, ca toti oamenii cinstiti si harnici! VOTATI USL!

 • Nici profesorii de la Targu Frumos si din imprejurimi nu si-au mai primit banii de decontare pe naveta. Ce au de gand liderii de sindicat??? Tac din gura desi cunosc foarte bine situatia??

 • Super comentariul lui Astefanei Vica.
  Se vede ca este baiat destept???????
  Oricum cine voteaza cu USL-ul face parte din categoria prostime si sunt aceiasi care l-au votat pe Vica.Trebuie mentionat ca acest badaran Vica va revolutiona invatamantul din comuna Baltati cu cadre precum alde Gradinariu Anuta,
  Celmare Vasile si cel mai mare profesor in drept Corduneanu Costache.Acest individ care se intituleaza primarele Vica a fugit de scoala de cand era mic iar acum fuge si mai tare.Votati vica ….votati Usele.Hai sictir…….

Adauga un comentariu