Actualitate

Sute de oameni au fost prezenti la inmormantarea fostului primar si deputat Neculai Ratoi, cel mai longeviv primar din judet – FOTO

Publicat: 27 apr. 2016

Zi marcata cu doliu pentru municipiul Pascani. Fostul primar si deputat Neculai Ratoi a fost condus ieri pe ultimul drum, in lacrimile rudelor, prietenilor si cunoscutilor care au venit sa isi ia un ultim ramas bun. Sute de persoane au participat la inmormantare, de la oameni simpli, directori de institutii publice, oameni de afaceri si pana la personalitati politice, cu totii i-au adus un ultim omagiu.

Slujba a fost programata sa inceapa la ora 12:00, insa oamenii au inceput sa vina la vila din suburbia Sodomeni de la 11:30. Rand pe rand, familia, apropiatii au intrat pentru a-i aduce un ultim omagiu. Printre cei care au venit sa isi ia ramas bun de la fostul primar si deputat se numara si fostul rival politic, vehement in critici la adresa lui, omul de afaceri pascanean, Leonard Rusu.

Au fost depuse sute de coroane, care mai de care mai bogate in flori, din partea familiei, apropiatiilor, agentilor economici din municipiul Pascani si Iasi, primariilor din Judet, Consiliilor Locale, unitatilor de invatamant, unitatilor publice, directorilor de institutii, politicienilor locali, judeteni si din capitala, dar si a directorilor de la spitale.

Datorita numarului mare de oameni care au luat parte la inmormantare, coloana de masini s-a intins pe cateva sute de metri. Pentru a nu se crea blocaje, mai multe masini de politie au fost prezente in zona si au dirijat traficul rutier. La slujba de inmormantare au participat cel putin 30 de preoti din Pascani si suburbiile municipiului, insa ceremonia religioasa a fost oficiata de catre Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Printre cei de seama care l-au condus pe ultimul drum a fost senatorul Florin Constantinescu, primarul Dumitru Pantazi, vicepresedintele ANRSC – Bogdan Alexa si o delegatie de pesedisti judeteni in frunte cu Victorel Lupu. Toti au avut doar cuvinte de lauda pentru activitatea raposatului si au regretat trecerea in nefiinta a acestuia.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Neculai Ratoi a fost scos din casa in jurul orei 12:25, iar in timp ce cortegiul funerar se indreapta spre biserica din Sodomeni, la capataiul deputatului au stat nepotii si rudele, care cu greu si-au putut stapani lacrimile.

Datorita multimii si a bisericii neincapatoare din Sodomeni, sicriul a fost bagat in Biserica „Sfantul Petru si Pavel” pentru cateva minute. Alaturi de cativa preoti au intrat in lacas doar o parte din apropiati. Dupa circa 5 minute de slujba, sicriul a fost scos in curte, unde s-a tinut slujba de inmormantare. Locul de veci se afla in spatele bisericii, in apropiere de troita, alaturi de sotia acestuia. Toti cei prezenti au primit de pomana cate un prosop, batista si o lumanare. Dupa slujba de inmormantare oamenii au fost invitati la masa de pomenire din casa sociala, unitate ce a fost finalizata cu bani de la bugetul local, in timp ce Neculai Ratoi detinea functia de primar.

Amintim faptul ca Neculai Ratoi a fost primar al municipiului Pascani din anul 1981 pana in anul 2008, moment in care a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, colegiul uninominal nr. 5 pe listele Aliantei PSD+PC. A absolvit Facultatea de Stiinte Economice. In data de 15 martie a.c. a implinit 77 ani. Neculai Ratoi avea diabet, fiind diagnosticat cu aceasta boala in urma cu cativa ani. De cateva luni de zile medicii i-au mai dat o veste socanta edilului: o forma de cancer la oase. A urmat mai apoi mai multe tratamente, insa in cele din urma boala l-a rapus. Apropiatii acestuia au spus ca fostul edil a suferit foarte mult in ultima perioada de timp, datorita faptului ca pe rand i-a pierdut pe cei dragi lui, sotia si nepotul care il considera ca fiul sau. Dorul de cei dragi l-a macinat si acest lucru nu a facut decat sa-i agraveze boala.

Nu a stat la pat sa sufere. A facut ce i-a placut de-o viata: politica si administratie. Vineri a participat la ultimul eveniment politic, desemnarea candidatilor PSD Pascani pentru alegerile locale, iar luni dimineata a murit in apartamentul sau din centrul municipiului.

Dupa moartea sotiei si a nepotului de suflet Neculai Ratoi nu a mai dorit sa locuiasca in vila din Sodomeni. O considera foarte mare, goala. Fara persoanele cele mai dragi cladirea era ca un cavou pe sufletul sau. A lasat-o in grija fratelui si cel mai probabil a ramas sa o si mosteneasca. S-a retras in apartamentul din blocul Z1, strada Moldovei, intre cativa pereti. Unii spun ca decesul a venit ca o liniste pentru sufletul incarcat de singuratate. A fost ingropat sub privirile pline de regrete a sutelor de oameni, indiferent de clasa sociala. Considerat un simbol al Pascaniului, povestea lui Neculai Ratoi a luat sfarsit.
Adauga un comentariu