Actualitate

Suspiciuni la o licitatie de 6,5 miliarde lei

Publicat: 23 feb. 1999
1

•Licitatia pentru distributia gaze din Halaucesti a fost contestata de doua firme participante •MLPAT a dispus suspendarea contractului •Un membru al comisiei declara ca totul a fost legal si ca vinovat este tocmai unul din contestatari

In luna decembrie, Primaria din Halaucesti a organizat o licitatie pentru „Infiintarea distributie gaze naturale in localitatile Halaucesti – Luncasi„. La aceasta au participat patru firme, respectiv SC TMUCB Filiala Iasi, SC INCOM SA, SC MUDOREX SA si SC INST COMP SA din Suceava. In urma licitatiei, cistigatoare a fost desemnata SC TMUCB Filiala Iasi.

La numai doua luni de la adjudecare, o adresa a Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), datata 17 februarie, solicita „suspendarea contractului de executie cu contractantul SC TMUCB SA caruia i s-a adjudecat executia lucrarii si convocarea de catre investitor a comisiei de licitatie pentru reanalizarea ofertelor”.

Mai mult, Directia Generala a Finantelor Publice va bloca finantarea investitiei pina la solutionarea cazului. Revenirea asupra licitatiei vine in urma unei contestatii facute de reprezentantii ai doua firme participante, respectiv ai SC MUDOREX SA si ai SC INCOM SA. Semnatarii adresei MLPAT mentioneaza in documentul respectiv ca in urma analizei contestatiilor, s-a ajuns la concluzia ca acestea sint intemeiate.

Mentionam ca reprezentantii MUDOREX au avut de reprosat comisiei de licitatie faptul ca oferta lor a fost cea mai avantajoasa din punct de vedere al pretului, aceasta fiind cu circa un miliard de lei mai mica decit valoarea adjudecata de 6,5 miliarde lei. Pe de alta parte, firma respectiva mai contesta si faptul ca o serie de reprosuri aduse de comisie, in privinta calculatiilor devizelor, nu au fost justificate si sustinute intr-un material care ar fi trebuit sa le fie pus la dispozitie. MUDOREX considera nejustificate o serie de aprecieri si acuzatii de subevaluare care nu au putut fi argumentate de comisia de licitatie.

Aceasta din urma a fost alcatuita din sapte membrii, din care primarul din Halaucesti, doua persoane de la „Distrigaz Moldova – Nord„, cite un reprezentant de la MLPAT si de la Directia de Finante Publice si doi de la Consiliul Judetean Iasi. Un membru al comisiei, Valentin Piu, seful Serviciului Lucrari Publice din cadrul Consiliului Judetean Iasi, considera ca licitatia a fost absolut legala si corecta, iar cei vinovati sint de fapt cei de la MUDOREX. „In oferta prezentata de aceasta firma, comisia a gasit numeroase greseli, unele flagrante. Nu s-au respectat sarcinile lucrarii, iar multe altele au fost drastic subevaluate”, a mentionat Valentin Piu. El a adaugat ca a fost unul dintre cei care a insistat ca firma respectiva sa fie exclusa din licitatie pentru ca „ar fi vrut cu buna stiinta sa ne traga in piept”.

In aceste conditii, Seful Serviciului Lucrari publice de la Consiliu Judetean nu si-a putut explica pozitia MLPAT care a cerut suspendarea contractului incheiat cu TMUCB. Valentin Piu a mentionat ca prima contestatie ar fi trebuit sa fie adresata beneficiarului, Primariei din Halaucesti, si abia apoi, in functie de raspuns, forurilor administrativ superioare. Pe de alta parte, mentionam ca Puiu nu a putut sa sustina acuzatiile aduse firmei MUDOREX pentru ca singurul dosar de licitatie se afla in posesia Primariei Halaucesti, beneficiarul lucrarii. Vom reveni.
Adauga un comentariu