Actualitate

Suspiciuni de trichineloza

Publicat: 05 ian. 2001

•O ieseanca de 34 de ani a fost internata la Spitalul de Boli Infectioase pentru ca prezenta simptomele caracteristice trichinelozei •Abia astazi, dupa prelucrarea analizelor de laborator, se va afla daca este vorba intr-adevar de trichineloza •Femeia a mancat carne de porc cumparata din Mironeasa

La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi se afla internata o pacienta care prezinta simptome caracteristice trichinelozei. „Miercuri dupa-amiaza m-am internat deoarece ma simteam din ce in ce mai rau. Inca de acum doua saptamani au inceput sa ma doara muschii de la piciorul stang, dar nu am dat nici o importanta. Abia saptamana trecuta durerile au inceput sa se generalizeze, sa simt furnicaturi peste tot si sa am frisoane. Am crezut ca am trichineloza si de aceea am venit la spital. Doctorii spun ca rezultatele de laborator vor fi gata maine (n.r. – astazi) si atunci vor sti sigur ce am. La jumatatea lunii noiembrie am primit niste carne de porc de la parintii mei. Ei o luasera de la niste cunostinte din Mironeasa. Probabil de aici mi se trage”, ne-a declarat Veronica Chiriac (34 de ani) din Iasi. Carnea a fost preparata si din ea au mancat toti membrii familiei – parintii si cei trei copii. Usoare simptome asemanatoare cu cele ale mamei mai acuza si fata cea mai mica si daca este necesar va fi si ea internata.

„Deocamdata nu avem rezultatele de laborator asa ca nu putem fi siguri de diagnostic. Clinic, se pare ca ar fi vorba de trichineloza, dar este necesara confirmarea laboratorului”, ne-a spus dr. Constantin Scurtu, directorul Spitalului de Boli Infectioase. Trichineloza afecteaza sistemul muscular si daca nu este descoperita si tratata la timp duce la deces datorita blocarii muschilor cardio-respiratori. Pentru a evita infestarea cu trichinella spirales, carnea de porc trebuie foarte bine fiarta sau prajita inainte de consum, prelucrarea termica la temperaturi inalte distrugand microbul. Reamintim faptul ca, pe 18 octombrie 2000, o alta familie din Iasi a fost suspectata de trichineloza, in urma consumului de carne de porc provenind tot din Mironeasa. Spre deosebire de anul 1999, cand au fost depistate 16 cazuri de animale cu trichineloza, in 2000 au fost numai trei cazuri asemanatoare.

Directia de Sanatate Publica avertizeaza iesenii asupra pericolelor la care se expun in perioada sarbatorilor consumand alimente alterate sau carne de porc neverificata sanitar-veterinar. „Carnea de porc trebuie cumparata numai din locuri autorizate unde exista siguranta efectuarii analizelor privind calitatea marfii. Nu se recomanda achizitionarea produselor de la persoane necunoscute, aflate in preajma pietelor. La cumparaturi trebuie cerut bonul fiscal, pentru ca, in cazul in care marfa nu este corespunzatoare, banii sa poata fi recuperati iar produsul considerat alterat sa fie analizat fizico-chimic si bacteriologic in cadrul laboratoarelor de specialitate ale DSP„, a precizat dr. Oana Olaru, medic sef in cadrul compartimentului Igiena Alimentatiei. Carnea de porc cumparata de la persoane necunoscute trebuie supusa obligatoriu examenului trichineloscopic, acest tip de analiza fiind gratuit. Profilaxia trichinelozei implica pe langa masurile de educare a populatiei de a nu consuma carne provenita din taieri ilicite si o tratare termica suficienta a acesteia, timp de minim o ora.
Comentarii
  • eu am mancat carne de porc , din porcul meu de craciun,aveam simptome ma dureau muschii si furnicaturi , m`am internat la spital , mi-au facut analize care au iesit pozitiv si m-au transferat la boli ifectioase toti din familie mama tata dana si eu am avut trichinelle dar numai eu am avut simptome

Adauga un comentariu