Local

Surpriza din supermaketuri! O firma celebra ii pacaleste in mod grosolan pe ieseni

Publicat: 05 apr. 2013
1

@ Comisarii de la Protectia Consumatorilor au descoperit un alt sortiment periculos de pate, produs de o firma ce se bucura din plin de notorietate @ Doua supermarketuri din judetul Iasi au fost amendate din cauza preparatelor acestei marci

Controalele autoritatilor au scos la iveala un alt sortiment de bomba cancerigena oferita spre vanzare clientilor ieseni. Dupa ce firma Vascar SA a fost penalizata cu o amenda de 5.000 lei deoarece mai multe cutii de pateuri de ficat au fost depistate cu ingrediente interzise de lege, produsele fiind retrase de la comercializare, acum este randul unei alte firme sa fie trasa la raspundere. Este vorba despre binecunoscuta companie Hamé din Cehia ce produce conserve din carne. Comisarii de la Protectia Consumatorilor au amendat doua supermarketuri din Iasi din cauza acestor pateuri produse de Hamé. Penny Market din Pascani a fost sanctionat cu 3.000 lei pentru deficiente la pateul cu ficat de rata, de 80 de grame. Au fost gasite 52 de cutii care induceau in eroare consumatorii cu denumirea de pe eticheta. Concret, pe acesta era mentionat „pate cu ficat de rata”, insa in lista de ingrediente era mentionata numai o cantitate de 5 la suta de ficat de rata si 15 la suta ficat de pui. Inclusiv supermarketul Profi, tot din orasul Pascani, a fost amendat din cauza produselor apartinand firmei Hamé. In cadrul spatiului de comercializare a fost depistat un alt sortiment de pate de ficat, lista ingredientelor fiind redactata cu caractere foarte mici. „Penny market a fost amendat pentru ca inducea in eroare consumatorii cu produsul de 80 de grame numit pate cu ficat de rata. Peste 50 de bucati au fost oprite temporar de la comercializare. A doua amenda in valoare de 2.000 lei a fost aplicata supermarketului Profi pentru ilizibilitate”, a declarat Marian Grigoras, comisar sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est.
Reporterii BUNA ZIUA IASI au incercat sa contacteze firma Hamé pentru obtinerea unui punct de vedere legat de acest subiect. Acestia au promis ca vor reveni cu un raspuns abia in cursul saptamanii viitoare.

Vascar SA a fost deja amendata cu 5.000 lei

In urma cu doar cateva zile, societatea Vascar SA, care prelucreaza carne de vita, porc si oaie, a fost sanctionata cu o amenda de 5.000 lei pentru nerespectarea legii. In magazinele apartinand acestei firme, au fost gasite produse ce incalca legea privitoare la modul in care se comercializeaza produsele din carne. Concret, produsul denumit „pate ficat porc” are in compozitie proteine de origine vegetala, adica faina de grau, desi Ordinul nr. 560 din 2006 interzice acest lucru. Contactati telefonic in legatura cu acest aspect, reprezentantii SC Vascar SA au sustinut ca este vorba despre o eroare de etichetare. Conform acestei declaratii, se intelege ca pateurile nu contin absolut nicio urma de faina de grau si, in mod gresit, acest ingredient a fost trecut pe eticheta produselor comercializate.
Comentarii
 • Ce articol de rahat si ce inspectori supraspecializati.Produsul este corect denumit”Pate cu ficat de rata”, deci indiferent in ce proportie s-ar afla ficatul de rata, daca acesta este prezent in produs, denumirea este corecta iar sanctiujmnea aplicata in mod abuziv.Daca s-ar fi precizat alte proprtii decat cele regasite ,atunci ar fi putuit sa existe abateri sanctionabile.Mai degraba cred ca mandolina(canta intruna chiar dezazordata) este intoxicata de cei de la protectia consumatorului devenind vuvuzela acestora.Deh trebuie si ea sa scrie ceva.Decat putin si fara rost ,mai bine mult si cat mai prost!

  • Stimata jurnalista.V-ati uitat pe „Facebook”cate persoane va apreciaza?Nu faceti efortul de a cauta sa nu lesinati.Va spun ce am vazut,scris negru pe alb ca si in BZI, ZERO.V-ati intrebat de ce ati ajuns la aceasta performanta? Din cauza competentei prfesionale, atitudinii fata de cei care incearca sa faca ceva pentru tara asta si pentru Iasi,din cauza umilintei si servilismului fata de cei care va comanda ce sa scrieti, cum sa scrieti si pentru cine sa scrieti! Cand va veti trezi la realitate pentru a nu mai fi batjocura nimanui? Aveti doar o viata si un ego respectati-le si veti fi respectata!

  • daca in loc sa scrii aici te-ai fi informat corect ai fi aflat ca denumirea de pate de ficat de rata poate fi utilizata doar daca ficatul de rata este cel majoritar si nu cel de pui. qed

   • Proasta popii.Vezi ca nu este vorba de pate „de ficat” de rata ci pate” cu ficat”de rata.Vezi inca odata articolul pentru ca insasi autoarea a scris intre ghilimele ca este „pate cu ficat de rata”.Esti atat de gasca sau nu stii ca prepozitia” de „nu este tot una cu prepozitia „cu”.Ori specialista in jurnalismul de ocazie scrie despre „pate cu ficat de rata”nu despre pate din ficat de rata care presupune intradevar o pondere semnificativa a ficatului de rata in compozitia respectivului produs.

 • Cand in supemarketuri va ramane o singura firma producatoare de pateuri ne vom da seama cine sta in spatele acestei mizerii. Pana atunci si dupa aia tot de la Vascar o sa cumpar pateuri.

 • Bravo celor de la opc! „consumatorul” care e asa de cunoscator in ale legislatiei sa o lase mai moale. Sau e angajat pe la cei amendati?. daca are mai mult pui sa se cheme pate de pui, altfel de ce mai e scrisa denumirea aceea asa de mare si colorata, incat sa iti atraga atentia? bine ca a venit si la Pascani OPC – ul, ca jumatate dintre magazine nu sunt in regula.

  • Stimate domn.Nu trebuie sa fii specialist pentru a intelege limba romana.Fa distinctia necesara intre continutul expresiei”Pate cu ficat de rata ” si „pate din ficat de rata”.Daca tot nu pricepi,mergi in vale la Kosarom si i-ati un traducator din limba romana in limba ta proprie ( cu care degusti pateul).Revezi textul inca o data.Eventual, mai posteaza daca tot nu poti pricepe si-ti voi preda diferentele din Dex intre prepozitiile „cu” si respectiv,”din”.Succes!

 • o pseudo-ziarista….care preia niste informatii de la protectia consumatorului…ca si cum ai lua preturi din piata de la cartofi si le dai copy -paste ..dar ea cu titlul vrea sa atraga ..sa socheze mare ziarist .daaaaaaaa

Adauga un comentariu