International

Supravietuitorii MASACRULUI comis de Boko Haram: „Erau cadavre peste tot”

Publicat: 05 feb. 2015
1
Mii de femei, barbati si copii au fost ucisi in orasele nigeriene Baga si Doron Baga pe 3 ianuarie, atunci cand militantii Boko Haram au lansat un atac sangeros. Numarul exact al celor care si-au pierdut viata ramane necunoscut, insa cifrele estimate sunt de 2.000 de oameni. Jurnalistii de la BBC News au stat de vorba cu cativa refugiati din tabara de la Chad, ca sa incerce sa afle ce s-a intamplat in acea zi.
Multi locuitori se rugau deja atunci cand s-au auzit primele focuri de arma, sambata, 3 ianuarie 2015. Atacul sangeros a fost declansat la ora locala 05.45, chiar inainte sa rasara soarele. In timp ce luptatorii Boko Haram veneau din vestul orasului Baga, mai multi tineri erau hotarati sa se apere, folosind tot ce aveau la indemana: macete si cutite. A fost un succes cum rar se intampla. „I-am facut sa se retraga, impreuna cu soldatii”, a spus Harun Muhamad, un localnic in varsta de 31 de ani. Astfel, teroristii au fost fortati sa se retraga in spatele vegetatiei.
Cateva ore mai tarziu, combatantii Boko Haram atacau din nou orasul. Randurile lor erau intarite de o coloana terifianta de camioane si motociclete. „Se intorsesera din tufisuri cu 20 de vehicule”, spune Dahiru Abdullahi. Intre 10 si 15 oameni sareau din fecare vehicul, insa este aproape imposibil de spus cati soldati au fost in total – refugiatii fiind de parere ca au fost „sute”. Pe de alta parte, localnicii nu aveau arme de foc.

Citeste si: Gruparea terorista Boko Haram, in cautare de noi TERITORII. Zeci de sateni din Camerun au fost RAPITI

Pastorul Yacubu Moussa, in varsta de 43 de ani, este unul dintre putinii crestini care au scapat din atacul asupra orasului Baga. In noaptea de 3 ianuarie, cand islamistii au venit prin surprindere, tot orasul dormea. „Au tras in toata lumea fara distinctie, barbati, femei, copii si batrani”, povesteste el. Intrebat despre numarul de atacatori, el ezita si vorbeste de „mii de oameni”, insa cifrele nu pot fi verificate. Pastorul adauga ca „erau cadavre peste tot pe strazi” cand a fugit.

Doua zile mai tarziu, Yacubu Moussa a incercat sa se intoarca acasa pentru a-si lua cateva lucruri. El a vazut „cadavre plutind pe apa”, iar „mirosul era atat de puternic incat se simtea de departe”. Din oras nu a mai ramas decat cenusa, „au ars totul, casele noastre, magazinele, masinile”. In tabara de refugiati, pastorul afirma ca se simte singur la ora rugaciunii, fiind inconjurat de zeci de musulmani. „Aici nu am nimic de facut, nu am credinciosi, lacas de cult, nu am nici Biblie”. 
Adauga un comentariu