Eveniment-Social

SUPERB! Basarabia si Romania unite, dupa un sfert de secol, de Podul de flori de la Ungheni – FOTO, VIDEO

Publicat: 12 iul. 2015
1

@ Dupa un sfert de secol s-a refacut „Podul de flori” de peste Prut @ Tinerii care au plecat pe jos din Chisinau pentru a cere unirea celor doua state romanesti au fost asteptati la Ungheni de romani din toate colturile tarii @ „Noi, romanii, suntem un popor pasnic si vom realiza unirea in mod pasnic pana in 2018”, declara George Simion, unionistul care a primit interdictia de a intra cinci ani in Basarabia

Mii de romani au cerut, sambata, la Ungheni unirea Basarabiei cu Romania. De pe ambele maluri ale Prutului, vocile romanilor au strigat „Unire”, „Romania n-a avut granita la Prut”, in timp ce sute de basarabeni au traversat podul de la Ungheni. Unii imbracati in straie populare, unii cu steaguri sau pancarte cu mesaje unioniste, participantii la Marsul lui Stefan cel Mare au fost asteptati cu flori pe malul romanesc al Prutului. 

Dintre cei care i-au asteptat pe tinerii unionisti, multi au fost ieseni, care au putut ajunge la Ungheni deoarece organizatorii au pus la dispozitie mai multe autobuze care au plecat dimineata in jurul orei 08:00, din Piata Unirii. „Sa stie intreaga lume, moldovenii sunt romani, fratilor. Poporul vrea unirea. Aicea ne este tara, patria noastra Romania. Traiasca Romania Mare. Credem noi ca se va ridica o generatie cu care vom veni si impreuna vom da jos hotarul de la Prut. E o rusine in secolul XXI, intre frati sa trecem ca straini”, a declarat unul din participantii la Marsul lui Stefan cel Mare.

Tinerii care au organizat marsul pentru unirea celor doua state romanesti au fost intampinati de autoritatile iesene, reprezentate de primarul interimar Mihai Chirica, parlamentarii PSD Sorin Iacoban si Constantin Adascalitei, consilierul judetean Vasile Catea, secretarul de stat in Ministerul Energiei, Maricel Popa si seful Partidului Miscarea Populara Iasi, deputatul Petru Movila.

Podul de flori s-a traversat in sens unic

Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, data la care cetatenii români au putut trece frontiera catre Basarabia (înca purta denumirea de RSS Moldoveneasca), fara pasaport si fara viza, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment. Al doilea „Pod de flori” a avut loc la 16 iunie 1991, ocazie cu care cetatenii moldoveni au putut intra în România fara acte. Chiar daca scopul reunificarii nu a fost atins atunci, momentul „Podurilor de flori” a reactivat multor oameni constiinta faptului ca indiferent de ce parte a Prutului traiesc, apartin unui singur neam. „Podul de flori” din weekend nu a dat posibilitatea traversarii si in sens invers a Prutului, asa cum s-a intamplat in 1990.

Cu toate acestea, organizatorii manifestarilor unioniste isi exprima speranta ca la centenarul Marii Uniri, Romania se va intoarce in vechile granite. „Asistam astazi la un moment istoric. Sunt mii de oameni pe ambele maluri ale Prutului. Gestul fenomenal al tinerilor de la Chisinau care vin pe jos au impresionat inimile romanilor, care au aflat din presa de pe retelele de socializare si s-au strans cu flori in mana aici la Podul de flori. Noi, romanii, suntem un popor pasnic si vom realiza unirea in mod pasnic pana in 2018. Poporul roman este surprinzator. Daca s-au mobilizat atatia, duminica, la ora 14, cand ajung tinerii in Piata Universitatii, cu siguranta vor fi si mai multi”, a declarat George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012. Participantii la mars au plecat ieri dimineata spre capitala, cu Trenul Unirii – INTERREGIO 1662, romanii fiind asteptati cu steaguri si bannere in statiile Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focsani, Râmnicu Sarat, Buzau, Mizil, Ploiesti, ultima oprire a acestora fiind Piata Universitatii din Bucuresti.

Click aici pentru a vedea imagini foto, video de la eveniment.
Comentarii
  • Mii de pwle in gura au trecut Prutul. Chiar milioane. Vreo 200 de nespalati, atat. Restul din poze au venit din Romanika. In total sub 1000 de ipochimeni

  • A fost o sarbatoare de vis, de profunda simtire patriotica si foarte frumos organizata. Felicitari tinerilor implicati pentru cea mai nobila cauza a noastra!

  • Cand au cantat cei din Ansamblul „Stefan cel Mare”, oamenii au inceput sa planga iar horele din jurul tricolorului acopereau tot campul din preajma scenei. Drapelele uriase fluturand in nefiresc de stralucitoarea zi, tinerii basarabeni vorbind atat de frumos despre sentimentele lor de iubire fata de Tara si batranii cu chipuri luminoase au intretinut o atmosfera de nedescris. Multumim, copii ai Romaniei eterne.

Adauga un comentariu