Actualitate

Sunt in stare de fapte ingrozitoare si au fost lasati liberi pe strazi. Trebuie pusi urgent sub tratament

Publicat: 21 aug. 2014
1

@ Sunt un adevarat pericol pentru cei din jur, dar si pentru ei @ De luni de zile nu si-au mai luat tratamentul, chiar daca erau obligati prin lege @ Medicii ii cauta pentru a le administra medicatia si se vor deplasa inclusiv la domiciliul pacientilor @ Sufera de boli grave si toti au savarsit infractiuni

Reprezinta un pericol atat pentru ei, cat si pentru persoanele din jur. Oricand pot savarsi fapte ingrozitoare. Medicii de specialitate incearca sa gaseasca o solutie pentru ca acesti bolnavi sa nu mai reprezinte un pericol. Este vorba despre aproximativ o suta de bolnavi cu afectiuni psihice din judetul Iasi care nu isi iau tratamentul. Pacientii sunt monitorizati de medicii de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi, dar de luni de zile nu s-au mai deplasat la unitatile medicale din subordinea spitalului pentru a-si ridica tratamentul lunar. Toti au savarsit infractiuni, in general minore, furturi, talharii, si dupa un proces instanta a stabilit ca pot ramane in familie, dar cu obligatia legala de a-si lua medicatia. Pentru ca au incalcat aceasta dispozitie legala, pacientii ar trebui sa ajunga din nou in fata judecatorului care, de obicei, decide transformarea masurii de siguranta din obligativitatea de a urma un tratament in internare la un spital de psihiatrie de maxima siguranta. In Moldova exista doar o singura unitate medicala de profil unde sunt adusi si bolnavii din Harghita, Spitalul de Psihiatrie si pentru masuri de siguranta Padureni -Grajduri, dar numarul de locuri este limitat. De mai bine de un an de zile, peste 300 de bolnavi cu afectiuni psihice majore internati la Spitalul Grajduri sunt inghesuiti pe 220 de paturi.

Spitalul Socola are in monitorizare aproape 300 de bolnavi cu afectiuni psihice care au savarsit infractiuni minore. Dintre acestia in jur de o suta nu isi iau tratamentul. Dupa evenimentul de la universitate cand un barbat a vrut sa detoneze o bomba intr-o sala de curs, impreuna cu Politia, Parchetul, Judecatoria am facut verificari si s-a descoperit ca acesti aproape 100 de bolnavi nu vin sa-si ridice medicatia lunara de la spital. Ei sunt in familie. Daca aceste persoane nu vin intr-o luna de zile sa-si ia tratamentul se considera ca a fost un incident. Daca nici dupa doua luni consecutiv nu se prezinta, atunci spitalul trebuie sa anunte instanta. Asta, deoarece bolnavul are obligatia legala sa vina sa-si ia tratamentul, masura stabilita tot de catre instanta. In urma unui proces, instanta transforma obligativitatea la tratament in internare intr-un spital de psihiatrie si pentru masuri de siguranta„, a declarat Gina Grecianu, jurist la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Echipele mobile se vor deplasa la domiciliul bolnavilor

Conducerea spitalului a decis ca acesti bolnavi sa reprezinte o prioritate pentru personalul din cadrul celor doua echipe mobile care se deplaseaza la domiciliul bolnavilor psihic si sa verifice daca acestia si-au luat tratamentul. Astfel, se urmareste evitarea supraaglomerarii Spitalului de Psihiatrie si pentru masuri de siguranta Grajduri.

Pentru ca Spitalul Grajduri are un numar limitat de paturi, vrem sa decongestionam unitatea medicala. Chiar daca echipele mobile au foarte multe solicitari din partea familiilor unde exista un bolnav psihic, acesti pacienti care au savarsit infractiuni si nu isi iau tratamentul vor deveni o prioritate. Membrii echipelor vor merge la domiciliul pacientilor si vor verifica daca isi iau medicatia. Asta, ca sa nu ii mai trimitem din nou la instanta„, a spus Gina Grecianu.
Comentarii
  • Un geniu al psihiatriei, Gina Grecianu, are solutii la toate problemele bolnavului psihic. Jurist eminent, doctor in psihiatrie, managerul de fapt al Spitalului Socola- salvarea societatii de tot ce este mai rau . Gina – Presedinte! Gina director de spital ! Traiasca Gina !

Adauga un comentariu