@ Autoritatile locale, cele judetene si parlamentarii au depus o sumedenie de amendamente la legea bugetului de stat, in speranta ca Guvernul tehnocrat le va baga in seama @ Guvernul Ciolos nu a inclus niciun proiect major al Iasului in noul buget, insa sefii judetului au depus totusi o lista cu proiectele importante, pentru a beneficia de finantare @ Cea mai mare suma solicitata tine de refacerea infrastructurii de drumuri judetene
Judetul Iasi a fost taiat de pe lista investitiilor majore ale Guvernului tehnocrat condus de Dacian Ciolos. Cu toate acestea, atat parlamentarii, cat si reprezentantii judetului spera ca, in urma depunerii amendamentelor, Executivul sa ia in calcul o serie de obiective ce ar putea beneficia de finantare. In acest sens, Consiliul Judetean Iasi a solicitat, printre altele, promovarea in legea bugetului a unui proiect ce tine de reabilitarea Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
CJ a solicitat alocarea a 18 milioane lei pentru acest capitol. In plus, consiliul spera sa obtina o finantare si pentru construirea unui nou pavilion la Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi. In acest sens, proiectul ar fi de 12 milioane lei. Insa, cea mai mare problema a judetului este cea legata de infrastructura de drumuri. Dupa ce au beneficiat, in bataie de joc, de doar cateva milioane lei pentru refacerea arterelor din judet, autoritatile au solicitat o suma mult mai mare pentru a acoperi necesarul. Astfel, in amendamentele ce au ajuns pe masa Guvernului se afla si unul privind alocarea a peste 163 milioane lei pentru drumurile din judetul Iasi.
Conform formei de buget prevazuta de Ministerul Finantelor, in cursul anului urmator, la Iasi ar urma sa ajunga 8,7 milioane de lei pentru cheltuielile legate de drumurile judetene si cele comunale. Asta in conditiile in care, anul trecut, Iasul a beneficiat de 11,3 milioane lei la acest capitol. In plus, in perioada 2010-2015, fondurile venite de la stat au fost substantial mai ridicate la sectorul de drumuri. Si asta nu e tot. In Regiunea de Nord-Est sunt unele judete cu o retea mult mai mica de drumuri judetene, dar care anul acesta beneficiaza de sume mult mai mari. De exemplu, Botosaniul are o retea de 600 de kilometri de drumuri judetene si va beneficia de 10 milioane lei. Vaslui are o retea de circa 900 kiolmetri si va beneficia anul viitor de 9,9 milioane lei. Si Bacau va beneficia de 91 milioane lei pentru drumurile judetene si cele comunale. Iasul are o retea de 1.014 kilometri de drumuri judetene si va incasa mult mai putin.
Iasul a fost lasat la coada
In plus, pentru anul 2017 au fost estimate doar 9,4 milioane lei, in conditiile in care nevoile sunt mult mai mari. „Solicitam suplimentarea cu un minim de 163,5 milioane lei, judetul Iasi avand o retea de drumuri judetene intr-o stare avansata de degradare, inclusiv cu drumuri judetene de pamant si cu durata normala de utilizare depasita”, se arata in adresa CJ Iasi. Pe langa toate acestea, CJ a mai solicitat si alte 43 milioane lei pentru finantarea unor cheltuieli descentralizate. Printre acestea se numara finantarea invatamantului special, salariile, sporurile si indemnizatiile, precum si cheltuielile legate de intretinerea centrelor din judet, sustinerea programului cornul si laptele, dar si cel privind sistemul de protectie a copilului si a persoanelor cu handicap.
In prima etapa a propunerii de buget, toate obiectivele importante ale Iasului au fost trecute cu vederea. Sumele alocate judetului Iasi la unele capitole sunt mult mai mici fata de judetele invecinate. Si este vorba de bani alocati la cele mai importante capitole, respectiv echilibrarea bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale sau pentru reabilitarea drumurilor din judet. La aceste doua capitole, judete vecine precum Botosani, Bacau, sau Vaslui au luat fata Iasului cu mult. Ca exemplu, la capitolul legat de echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016, la Iasi vor ajunge 71.756.000 lei. La Bacau se vor aloca insa 74,4 milione lei, iar la Suceava vor ajunge 93,3 milioane lei.