National

Suma uriasa platita degeaba pentru paza unui aerodrom lasat in paragina de 20 de an

Publicat: 22 iul. 2015
1

Aerodromul din orasul brailean Ianca a fost inchis in urma cu 20 de ani, iar intre timp a ajuns o ruina. Desi niciun avion nu mai aterizeaza aici de decenii, autoritatile locale platesc 800.000 de lei pe an pentru paza acestuia.

Fostul obiectiv militar este in paragina, insa Consiliul Judetean (CJ) Braila sustine ca nu pot lasa spatiul fara paza, de frica sa nu fie pradat de hotii de fier vechi.

Din aerodromul de la Ianca a mai ramas o pista acoperita de buruieni, un fost bloc de locuinte si doua hangare dezafectate, insa, in 1951, de aici decolau primele avioane cu reactie din Romania.

Dupa anul 1995, aerodromul a fost folosit doar ocazional de catre Ministerul Apararii, care in 2006 l-a predat Consiliului Judetean Braila. La acea vremea, fostul sef al administratiei locale se lauda cu aceasta realizare. Este vorba despre Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum in arest pentru fapte de coruptie.

„O idee, e adevarat, cam nastrusnica a fostului presedinte, sa-l preia, crezand ca poate sa faca acolo ceva special, deosebit. L-a adus in patrimoniul nostru, deocamdata nu i-am gasit acel rost care sa merite acea investitie, vom vedea”, a declarat actualul presedinte al CJ Braila, Viorel Mortu.

In schimb, aerodromul este o afacere buna pentru firmele de paza. Anul trecut, CJ Braila a platit 800.000 de lei unei societati din Bucuresti, pe criteriul cel mai mic pret. Contractul prevedea ca zece angajati ai firmei sa asigure paza celor 400 de hectare.

„Sunt bani care se platesc de la bugetul Consiliului judetean fara rost, practic o consider gaura neagra a Consiliul Judetean pentru ca in fiecare luna acolo se duc 65.500 de lei. Ori 12 luni de zile, pentru cele 10 posturi, se duce undeva la 800.000 de lei, ceea ce nu este in regula”, a spus si consilierul judetean Ovidiu Nechita.

„Mi se pare exagerat de mult, pentru ca si asa acolo nu mai e nimic, obiective militare, pe ce se dau banii astia? Pe un paznic care pazeste… ce pazeste?”, se intreaba un localnic.

Totusi, Ministerul Apararii a folosit, luna trecuta, aerodromul de la Ianca pentru un exercitiu militar. Doua avioane de lupta au survolat zona, iar 80 de soldati s-au parasutat pe aerodrom.
Adauga un comentariu