Actualitate

Suma socanta! Profesorii ieseni vor primi drepturi salariale de 10 milioane de euro

Publicat: 04 mart. 2014
1

@ Record absolut! @ Mii de cadre didactice iesene vor primi drepturi salariale restante uriase @ Totul are la baza o serie de decizii definitive si irevocabile ale instantelor judecatoresti @ In total este vorba de aproximativ 10 milioane de euro

Aproximativ 10 milioane de euro din bugetul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) sunt alocate pentru achitarea salariilor restante, câstigate de cadrele didactice iesene in instanta. Liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) sustin ca este vorba de un drept legal al angajatilor, nu de un favor oferit de politicieni. De precizat ca luna aceasta, vor fi alocate primele sume din acest an aferente hotararilor judecatoresti, definitive si irevocabile, pe legile 221, 330 si 285. Concret, un cadru didactic incaseaza sumele totale care sunt esalonate pe 5 ani.

Citeste si: Bani in plus la salariile profesorilor, din 2014

Acestea sunt cuprinse intre 10.000 lei net, pentru un dascal debutant in 2008 si 25.000 net pentru un invatator cu 40 de ani vechime, tot la acest an. Acesti bani sunt platiti in conformitate cu Ordonanta de Guvern (OUG) 71 din 2009, aprobata prin legea 230 din 2011, care prevede ca hotararile se esaloneaza astfel: 5 la suta in 2012, 2013 – zece la suta, 25 la suta – 2014, 2015 – 25 la suta, iar in 2016 – 35 la suta. Toate sumele sunt actualizate cu indicii de inflatie. In acest context, presedintele USLIP, prof. Laviniu Lacusta, a tinut sa arate ca este vorba de o victorie obtinuta de sindicatele locale, iar suma totala a drepturilor banesti este cea mai mare din tara, dupa Bucuresti.

Citeste si: Caz incredibil! Prostia unor politicieni lasa zeci de profesori ieseni fara salarii

„Bugetul alocat judetului Iasi, pentru plata hotararilor judecatoresti, este de 45 milioane lei (10 milioane euro – n.r.), ceea ce ne situeaza pe locul I in tara, din acest punct de vedere! Trebuie spus, insa, ca aceasta suma este mai mica cu 30 la suta fata de cat ar fi necesar. Totusi, am primit asigurari de la Ministerul Educatiei Nationale si de la Directia Finantelor Publice Locale ca sumele din acest an vor fi platite integral, in procentul de 25 la suta la care avem dreptul, asta in baza unor rectificari bugetare. In concluzie, ar trebui adaugat ca toate aceste sentinte si din care decurg acesti bani, sunt rezultatul muncii si efortului asiduu depus de catre sindicatele iesene”, a transmis Lacusta. Detalii complete despre deciziile instantei cu privire la castigarea acestor drepturi salariale pot fi gasite pe www.uslipiasi.ro. 

Citeste si: Program inedit de reconversie profesionala lansat astazi de USLIP Iasi – FOTO,VIDEO
Comentarii
Adauga un comentariu