Eveniment-Social

Sufocati de balarii – FOTO

Publicat: 26 iun. 2011

Urbea de pe malul raului Siret poate fi asemanata cu planeta „Pandora” din celebrul film „Avatar”, al lui James Cameron, din cauza buruienilor care au crescut atat de mult, incat in unele zone ating inaltimi de aproximativ jumatate de metru. Indiferent ca e vorba de centrul orasului sau de un cartier de la margine, balariile cresc ca pe camp. Asta, in ciuda faptului ca in primarie exista un Serviciu de Gospodarie Comunala, ai carui angajati ar trebui sa ingrijeasca orasul, fara a-l lasa in parloaga.
Unul dintre cei care au in atributii supravegherea acestui serviciu este Dorin Nechifor, administratorul public sau, mai bine spus, city managerul primariei, insa de aproximativ o saptamana el este in concediu. Si primarul Grigore Craciunescu si-a luat liber cateva zile din motive, se pare, medicale, astfel ca orasul a fost lasat aproape de izbeliste. Seful Serviciului de Gospodarie Comunala, Stefan Popa, a incercat sa explice ca abia reuseste sa faca fata in lupta cu buruienile, motivul fiind acela ca efectivul de muncitori care lucreaza este foarte mic comparativ cu suprafata orasului pe care trebuie sa o acopere. Pascanenii s-au aratat deranjati de acest lucru, considerand fenomenul ca fiind o adevarata bataie de joc la adresa lor din partea alesilor locali. „Este criza. Intelegem ca nu sunt bani pentru investitii in oras, dar ce motiv poti avea sa nu poti taia iarba din centru orasului? Este bataie de joc. Uitati si dumneavoastra ce balarii sunt crescute chiar in zona din centru a Pascaniului. Oare cei de la primarie nu vad cand trec, chiar si cu masinile, prin zona ce buruieni sunt? Uitati in aceasta zona (scuarul din centrul orasului, din apropierea fostului Club «The Corner» – n.r.) cat de mari sunt buruienile. Flori si buruieni. Pai, aici cred ca a fost curatat doar in primavara. Se vad cat de gospodari sunt”, s-a aratat indignat de aceasta problema pensionarul Mihai Dandos. „Cred ca este pentru prima data cand vad in Pascani, mai ales in centru, ronduri cu buruieni in loc de flori. Nici strazi nu avem asfaltate, buruienile cresc pe oriunde, ce sa mai zicem… Avem un serviciu la primarie unde sunt oameni angajati sa se ocupe si cu ingrijirea straturilor cu flori din oras. De ce nu o fac?”, s-a intrebat Catalin Pavel, un tanar pascanean.
 
Doua motocositoare pentru intregul municipiu

Contactat telefonic pentru un punct de vedere cu privire la aceasta problema, seful Serviciului de Gospodarie Comunala, Stefan Popa, s-a declarat mai mult invins. „Avem un echipaj format din doi oameni care se ocupa cu cositul buruienilor. In cadrul serviciului de gospodarie dispunem de doua aparate de taiat iarba. Asta nu ar fi o problema, pentru ca am putea sa mai cumparam cateva, deoarece nu sunt atat de scumpe. Problema este ca nu avem oameni indeajuns. Efectivul este mic fata de suprafata pe care o avem de acoperit. Plus ca, pe langa cosit, mai avem si alte activitati, la sera, la care trebuie sa le facem la timp. Si cei doi oameni merg si cosesc zilnic. In centru s-a cosit acum aproape o saptamana. Dar cu doi oameni nu poti sa tai toata iarba din Pascani, mai ales ca aceasta creste si repede. Ne descurcam cum putem. Asta este situatia”, a declarat Stefan Popa.
Numarul angajatilor a scazut din cauza masurilor anticriza privind diminuarea numarului de personal din administratiile locale. „Ce-i drept, nu in atributiile mele cade aceasta problema. Dar nu asta e important. In zona de centru saptamana trecuta s-a tuns iarba. Adevarul este ca buruienile astea cresc si repede, iar orasul este destul de mare si avem si putini oameni care se ocupa de aceasta problema. Daca nu ma insel, la Serviciul de Gospodarie Comunala avem cam doua sau trei aparate de taiat iarba. Atat. Ce poti face la o suprafata atat de mare?”, a declarat viceprimarul Ioan Ionita.
Daca tinem cont si de faptul ca in Pascani nu exista decat aproximativ un kilometru de covor asfaltic, astfel ca buruienile cresc ca pe camp, atunci Dorin Nechifor, managerul primariei, pare sa fi avut dreptate cand a precizat public faptul ca municipiul Pascani este asimilat mai mult cu o comuna mai mare decat ca oras si ca cele cinci suburbii sunt niste sate. Culmea este faptul ca primarul Grigore Craciunescu s-a declarat de acord cu acest lucru. Edilul-sef i-a dat dreptate lui Nechifor atunci cand acesta i-a reprosat reporterului de la BUNA ZIUA IASI faptul ca a publicat declaratia sa, precizand ca city managerul nu a gresit cu nimic. Grigore Craciunescu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Pagina realizata de Catalin MIHAILA
Adauga un comentariu