Actualitate

Suceava ne fura si autostrada

Publicat: 29 iul. 2011
1

@ Pentru ca noul pol al puterii politice in regiune s-a mutat la Suceava, judetul Iasi rateaza si mult trambitatul proiect al autostrazii cu care s-au laudat aproape toti politicienii Iasului @ Viitoarea autostrada va atinge doar tangential judetul Iasi, in comunele Miroslovesti, Soci, Boureni si Motca @ Proiectul Autostrazii Focsani – Suceava – Siret urmeaza sa fie aprobat in octombrie @ Noua autostrada va fi construita pe traseul Drumului European E85 @ Ruta in care este incadrata aceasta autostrada face parte din coridorul de transport Nord – Sud, care leaga Marea Neagra de Marea Baltica @ Finantarea va veni prin parteneriat public – privat sau in regim de concesiune

Dupa ce, in timpul guvernarii PSD, Bacaul fura fata Iasului atat la nivel institutional, cat si in privinta investitiilor, acum judetul intra sub un alt con de umbra, al Sucevei. Acolo, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, este de departe lider regional al PD-L, fapt pentru care marile proiecte pleaca spre Suceava. Deja judetul vecin a luat fata Iasului in privinta aeroportului. Urmeaza autostrada…
Chiar daca proiectul autostrazii Iasi – Vest a ajuns in etapa studiilor de fezabilitate, pana in toamna, un proiect similar urmeaza sa fie aprobat si, cu siguranta, se va dezvolta mult mai repede.
Cea mai importanta tema a discutiilor purtate la a 55-a sesiune a Trans-European North-South Motorway (TEM) a fost dezvoltarea viitoarei retele de autostrazi in centrul si estul Europei, inclusiv in Romania. In cadrul intalnirii gazduite de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi, la Suceava, a fost propusa initiativa construirii unei autostrazi cu ruta Focsani – Suceava – Siret, care va lega sistemul de autostrazi din Romania de cele din Ucraina si Polonia. Noul segment de autostrada a fost prezentat sub forma de proiect de autoritatile romane si ucrainiene comisiei, care il va studia si asupra caruia va da sau nu aviz favorabil la urmatoarea intrunire TEM. In luna octombrie, comisia va fi iarasi intocmita, de data aceasta la Cernauti. Atunci se vor purta discutii detaliate si se va afla si pozitia oficiala a tuturor tarilor implicate.

Autostrada intre Marea Neagra si Marea Baltica, prin Focsani si Suceava

Conform declaratiilor directorului TEM, Helmut Mulich, noua autostrada din regiunea estica a Romaniei este o initiativa de infiintare a coridorului care leaga Marea Neagra de Marea Baltica. Construirea acestui tronson ar rezolva atat problema accesului turistilor, cat si cea a tranzitului masinilor de mare tonaj prin Romania spre Turcia, Grecia si Bulgaria. Conform proiectului prezentat comisiei, autostrada preconizata va fi construita pe traseul E 85, de la Marasesti spre Suceava, apoi prin Cernauti, Ternopil si va fi conectata la autostrada Cracovia – Lvov – Kiev, aflata in constructie, interconectand coridoarele europene III, IV si IX. Daca in luna octombrie va fi dat acordul pentru acest proiect, se va trece la a doua etapa, cea de gasire a finantarii.
La sesiunea TEM a United Nations Commission for Europe (UNECE) de la Suceava, s-a discutat realizarea autostrazilor din centrul si estul Europei pana in anul 2020. Se vehiculeaza ca investitiile vor fi realizate fie prin parteneriat public – privat, fie in regim de concesiune, pornind de la ideea ca in zona, odata cu dezvoltarea industriei si turismului, se vor crea premisele unei dezvoltari durabile.

Judetul Iasi va cuprinde o parte infima din autostrada

Cu toate ca Iasul este un punct extrem de important in regiunea Moldovei, atat administrativ, cat si economic si turistic, traseul viitoarei autostrazi va traversa judetul numai pe o portiune foarte mica, prin Miroslovesti, Soci, Boureni si Motca, la delimitarea vestica. Considerentul principal este de ordin financiar, deoarece construirea pe traseul Drumului European E 85 presupune cheltuieli reduse, comparativ cu alte rute.
Un alt proiect important pentru zona Moldovei il reprezinta Autostrada Ungheni – Targu Mures, care a ajuns momentan la stadiul de studiu de fezabilitate.
Autostrada Ungheni – Targu Mures, preconizata cu o lungime totala de 310,30 km, se va intersecta cu Autostrada Transilvania la Targu Mures. In judetul Iasi va traversa 19 localitati, pe o distanta de 96 km, si o suprafata ce trebuie expropriata de 900 de hectare, de la 2.900 de proprietari. Valoarea estimata a intregului proiect se ridica la 6,14 miliarde de euro. Autostrada se imparte in trei tronsoane: Targu Mures – Ditrau, Ditrau – Targu Neamt si Targu Neamt – Ungheni. Pentru tronsoanele unu si trei studiile de fezabilitate au fost finalizate, iar pentru al doilea, studiul este in desfasurare. Pe toata distanta de 310 km se vor construi opt tuneluri si opt km de poduri. Autostrada va avea o latime de 26 de metri si cate doua benzi pe sensul de mers, cu parapet metalic intre sensuri. Lucrarea va fi realizata in parteneriat public – privat.
Comentarii
 • Nu ca zic, da’ vreau sa spun:
  Domnule Craciun, era mai corect sa scrii:
  „Suceava ne fura si autostrada,
  la sesiunea TEM a United Nations Commission for Europe (UNECE) de la Suceava”
  si un pont pentru un viitor articol cu titlu „profesionist si obiectiv”:
  Vasluiul ne FURA drumul de la Albita-Crasna-Barlad-Tecuci.
  (va fi un drum super, adica nu se va putea compara cu Iasi-Vaslui)
  iar sunteti invidios pe capra vecinului (este mai usor sa strici decat sa construiesti) si nu aratati neputinta/nepriceperea/neimplicarea celor doi ‘nalti ca brad’u…: (alesii nostrii dragi: Simirad, Nechita)
  Zi buna!

 • Voi astia de la bzi ori sunteti prosti, ori sunteti tampiti!!! Cum adica „ne fura autostrada”? Est-vest e una, iar nord-sud e cu totul altceva. Autostrazile se vor intersecta pe undeva pe langa Miroslovesti. Era logic ca autostrada nord-sud sa urmareasca traseul E85, proiectul exista de 3* de ani. Pe unde ai fi vrut tu sa treaca? Sa intre in Iasi dinspre Grajduri si Ciurea ca sa nu-si mai strice tiganii merzanele si touaregurile pe dj-ul ala nenorocit, sa treaca pe la targul de cherestea, prin talcioc si prin bazar, apoi via Probota, Cotusca si Dorohoi sa o ia drept spre Cernauti?

 • Simirad fututzi gura mathii sa futh astia vin cu autostrazi si natia aia tampita de idiot ce esti nu lasi oamenii sa faca o ******** de drum ce uneste cu vasluiul! Pihzda mathii ca mi am nenorocit masina, efectiv nu te mai suport in gurha mathii de comunist sadea

 • Atit timp cit soarta judetului si a orasului, va sta in voturile unui electorat majoritar, format din trìntori asistati social, pensionari, pomanagii si bugetari angajati dupa sistemul nepotismului, nimic nu se va schimba si vom ramine in continuare polul prostiei si al saraciei.

 • Mai prostanel de ziarist, cum adica ne fura autostrada? In text vorbesti despre autostrada Sud-Nord, doreai cumva sa ocoleasca pe la est ca sa includa si Iasi-ul? Proiectul este cat se poate de normal, merge in linie dreapta spre nord…adica Suceava. Doreai sa serpuiasa putin prin comunele iesene?

 • SIMITATE , BA JEGULE FA DRUMUL ALA SPRE VASLUI CA VIN LA VOI IN PREFECTURA SI RUP CAPETELE ALEA DE ….IMI RUP MASINA NENOROCITULE !

 • drumul spre vaslui e praf..dar drumul care duce spre botosani,sipote,vladeni partea aia ati vazut cum arata? sa-mi bag pl in natia lor de comunisti ce sunt,nu pot face un drum macar sa-l niveleze tot si sa lase drum de tara morti-n gura sa le *** ca am stricat 2 masini pe drumul ala

 • De-ar da Dumnezeu s-o vedem si in varianta asta,care de altfel este cea mai corecta…la ce s-o ocoleasca la Iasi?Ce mai este Iasul?O gaura…o fi vreun punct strategic si eu nu stiu?O fi vreun Rotterdam al estului si nu ajung marfurile rapid?Intai sa invete cocalarii si martalaii sa circule cum trebuie pe Europenele care sunt acum si dupa sa inceapa sa viseze la autostrazi…

 • cand va fi asta gata se vor plimba copii nostri, de la intersectia sabaoani pana la siret sunt nu mai putin de ** de sate asa ca nush pe unde va trece autostrada spor la treaba:)

 • cand va fi asta gata se vor plimba copii nostri, de la intersectia sabaoani pana la siret sunt nu mai putin de ** de sate asa ca nush pe unde va trece autostrada spor la treaba:)

 • mare adevar spui ,globetrottere.marlanimea din Iasi si din jurul Iasului trebuie sa se dezvete de a merge cu muzica la maximum,de a demara in tromba prin locuri aglomerate,de a nu claxona la fiecare pas ,de a respecta in fine regulile de circulatie…in rest,tichie de margaritar e autostrada asta pentru multi de aici.sa vedeti atunci accidente nu cu * mort -doi ,cu cel putin 5,fiin-ca tranzitia de la cocalar la sofer civilizat e mareeeee,si dureaza.

 • Cu cine sa faci autostrazi la IASI,cu handicapati,cum e adascaliteii chirila si excelanta sa of cotusca??????ACESTE MOLII sant atrase numai de spagi si ce mai este de furat niste jeguri umane ca ,de altfel si primarul din gheboia ,taran de dorohoi ,ACESTA ESTE GHINIONUL IASULUI SA AIBE TARANI PROSTI LA CONDUCERE .BRAVOO FLUTUR BRAVOO SUCEAVA

 • deci noi avem o autostrada si vin cei de la suceava si o i-au la ei acolo sa mearga numai ei pe ea! super tare! de s-ar face asa cum ziceti voi si am avea toti de castigat, dar ma tem ca nu se va face! miroase mai mult a lauda de campanie electorala!

 • Tu danut chiar esti retardat? Ce legatura sa aiba cei de la UNECE si directorul TEM cu campania electorala din Romania? Maine la prima ora ma duc la biserica si-l afurisesc pe Truman ca nu a aruncat in *5 o bomba atomica si la Cotusca sa piara tot neamul asta de simirazi penali care de 2* de ani ne sufoca pe noi iesenii. Acu ** ani ne uitam cu invidie la bacauani, acu ne uitam la suceveni. Si aeroport si sosea de centura si autostrada si tot felul de alte investitii. La noi doar doua cani de lapte servite de secretarele excelentei sale. In ** luni vei pieri din judetul asta satana!!!

 • nu vad care-i problema autorului articolului…(desi nu-mi displace „patriotismul” local al jurnalistilor, mult mai activi decat multi politicieni alesi sa ne reprezinte interesele!!!) Insa ce are axul nord-sud (spre Suceava) cu viitoarea autostrada pe axul vest-est (spre Iasi) ??? Nici in momentul de fata E85 nu trece PRIN Iasi, si ?…

Adauga un comentariu