Eveniment-Social

Substatii de ambulanta in localitatile din judetul Iasi

Publicat: 25 aug. 2016
1

@ In judetul Iasi ar urma sa apara patru noi substatii de ambulanta @ Proiectul ar urma sa fie implementat cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi, substatiile urmand a fi deschise in zonele rurale greu accesibile de pe raza judetului

Autoritatile judetene vor sa infiinteze noi substatii ale Serviciului de Ambulanta in localitatile iesene. Proiectul a fost adus in discutie de sefii Consiliului Judetean Iasi, in cadrul unei dezbateri organizate de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din România (ASAR), ce a avut loc recent la Iasi. In cadrul intalnirii, au mai fost identificate si probleme legate de lipsa de personal calificat, atât în rândul medicilor, cât si al asistentilor medicali, si cadrul legislativ actual total nefavorabil.

Reprezentantii ASAR au dezbatut si alte aspecte privind munca celor de pe ambulanta. Acestia au aratat ca, în decursul anului trecut, au fost efectuate 5.000.000 apeluri catre numarul 112, din care 3.800.000 au fost catre Serviciul de Ambulanta. Dintre acestea, au fost rezolvate 3.000.000, în conditiile în care Serviciul are 10.355 angajati la nivel national si doar 500 fiind medici. In aceste conditii, conducerea CJ a sustinut ca se vor face demersurile necesare pentru crearea a patru substatii de ambulanta în judetul Iasi.

„Sper sa gasim întelegere la minister. Le vom propune un parteneriat în gestionarea costurilor, pentru ca avem nevoie de aceste substatii în judet. În acest mod, ambulantele vor ajunge mai repede si se va putea acorda ajutor specializat de urgenta. Pentru comunitatile rurale, acest demers cred ca este binevenit. Autoritatile publice trebuie sa dea un exemplu în acest sens. Vom demara un program comun, cu ajutorul Primariei Iasi si poate si al altor primarii din judet, pentru a creste numarul de voluntari din judet care sa se implice în aceasta activitate. Personal, voi sustine financiar cinci dintre voluntarii prezenti, sa efectueze cursuri de specializare în domeniul medicinei de urgenta”, a spus presedintele Consiliului Judetean Iasi.

In cursul saptamanii viitoare, va avea loc o sedinta cu toti directorii spitalelor aflate în subordinea Consiliului Judetean Iasi, la care vor participa reprezentanti ai Serviciilor de Ambulanta, pentru a discuta si despre situatia actuala a blocajului de locuri de munca pentru acest segment si a face demersuri pentru deblocarea acestora.

Consiliul Judetean Iasi a sprijinit în permanenta activitatea medicala de urgenta, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Euronest. În exercitiul financiar precedent, au fost atrase fonduri europene în valoare de aproximativ 116 milioane lei, pentru achizitionarea a 134 de ambulante si autospeciale de diverse tipuri. Si pentru acest ciclu financiar se cauta solutii pentru accesarea de fonduri europene, în vederea achizitionarii de ambulante si autospeciale pentru interventii medicale de urgenta”, au mai spus reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.
Adauga un comentariu