Eveniment-Social

Subiect fierbinte pentru Iasi, dezbatut la deschiderea noului an academic la Universitatea de Arte – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 03 oct. 2016

@ Ieri a fost programat evenimentul legat de deschidere oficiala a anului universitar la Universitatea de Arte George Enescu @ In cadrul manifestarii, cel mai important subiect abordat a fost cel legat de soarta Filarmonicii de Stat Moldova Iasi @ Pe de alta parte, totul s-a incheiat cu momentul dedicat decernarii titlului de Doctor Honoris Causa sopranei Leontina Vaduva

Ieri, la ceremonia deschiderii noului an academic (derulata la Casa Bals de pe strada Cuza Voda – n.r.) de la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) din Iasi, atat rectorul institutiei, anume prof. univ. dr. Atena Simionescu, dar si primarul Iasului, Mihai Chirica, au reiterat ideea legata de reabilitarea cladirii unde functioneaza Filarmonica de Stat Moldova Iasi. Rectorul Simionescu a precizat ca, la acest moment nu exista o certitudine legata de finantarea proiectului de reabilitare cu fonduri europene a Filarmonicii, deoarece exista o serie de probleme, atat institutionale, cat si tehnice, cu privire la obtinerea banilor europeni.

Citeste si : Iata cum se va deschide noul an la Universitatea de Arte

„Avem un proiect, la care s-a lucrat doi ani, de obtinere a unei finantari pe fonduri europene a acestei reabilitari. La acest moment, atat din mai multe motive institutionale, cat si tehnice, nu avem un raspuns clar ca se va obtine finantarea”, a reliefat profesorul Simionescu. Pe de alta parte, edilul Mihai Chirica, prezent la eveniment, este convins ca se va gasi o solutie si in acest caz. „E o problema si o durere a Universitatii de Arte cea legata de soarta Filarmonicii. Sunt convins ca, in final, se va gasi o solutie”, a transmis Chirica.

Citeste si : Universitatea de Arte Iasi deschide noul an academic

De reamintit ca, la inceputul acestui an, primarul Iasului a propus ca vechiul Cinematograf Victoria sa fie transformat intr-o Filarmonica. Dincolo de acest moment, intreaga actiune de la UAGE s-a incheiat cu momentul dedicat decernarii titlului de Doctor Honoris Causa sopranei Leontina Vaduva. Aceasta este nascuta în satul Rosiile din judetul Vâlcea. Soprana a studiat la Conservatorul de Arta din Bucuresti, cu Ileana Cotrubas, debutând în 1987, în rolul lui Manon din opera „Manon” de Jules Massenet, pe scena Teatrului Capitol din Toulouse, în Franta. Ca una dintre cei care au primit Premiul de Opera „Laurence Olivier„, Leotina Vaduva a cântat adesea pe faimoasa scena Covent Garden din Londra, în „Rigoletto”, alaturi de Ingvar Wixell si Jerry Hadley, in 1989, in „Carmen” ca Micaëla, 1991 si 1994, respectiv „Romeo si Julieta”, in 1994.

Citeste si : Ceremonie deosebita la Universitatea de Arte Iasi
Adauga un comentariu