International

SUA: Rata somajului a urcat la 4,9% in iunie

Publicat: 08 iul. 2016
1

Economia americana a creat in luna iunie cel mai mare numar de noi locuri de munca din octombrie 2015, dar ritmul redus de crestere al salariilor ar putea crea un obstacol in planurile Rezervei Federale de a majora dobanda de politica monetara, transmit DPA si Reuters.

Departamentul american al Muncii a informat vineri ca luna trecuta au fost create 287.000 de noi locuri de munca, fabricile si retailerii facand mai multe angajari. Cifrele oficiale sunt peste estimarile analistilor care se asteptau la 175.000 de noi locuri de munca. In schimb, Departamentul american al Muncii a revizuit in jos cifrele privind numarul locurilor de munca create in mai, care au fost cu 27.000 mai putine decat s-a raportat initial.

Cu toate acestea, rata somajului in cea mai puternica economie a lumii a crescut de la 4,7% pana la 4,9%, deoarece mai multi oameni au intrat pe piata fortei de munca. Datele statistice referitoare la numarul de noi locuri de munca create si cele referitoare la rata somajului sunt calculate pe baza a doua anchete diferite, una derulata in randul companiilor si alta in randul gospodariilor, ceea ce explica existenta unor diferente intre ele.

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmarit cu atentie de Rezerva Federala a SUA, a inregistrat luna trecuta un avans anual de 2,6%, de la 2,5% in mai.

In iunie au fost create 14.000 de noi locuri de munca in industria manufacturiera, 29.900 in sectorul de retail si 59.000 in industria de divertisment.

Dupa publicarea acestor date este putin probabil ca Rezerva Federala (Fed) sa decida majorarea dobanzilor la urmatoarea sa reuniune de politica monetara.

Presedintele Fed, Janet Yellen estimeaza ca economia americana trebuie sa creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de munca in fiecare luna pentru a tine pasul cu cresterea populatiei apte de munca. Luna trecuta Yellen a declarat ca o majorare a dobanzii de politica monetare ar putea fi adoptata in lunile urmatoare daca aceste conditii vor fi indeplinite.
Adauga un comentariu