International

SUA muta la un alt nivel in razboiul din Siria

Publicat: 16 sept. 2016
1

Forte speciale americane au fost desfasurate pentru a sprijini trupele turce si gruparile rebele moderate siriene in ofensiva impotriva gruparii Stat Islamic (SI) in nordul Siriei, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis.

Aceasta desfasurare a fost decisa „la cererea guvernului turc”, a precizat purtatorul de cuvant. Conform unui alt responsabil militar american, efectivul fortelor speciale americane trimise in Siria ar fi de cateva zeci de militari.

Reactia Pentagonului survine dupa ce o inregistrare video publicata tot vineri pe internet de opozanti sirieni, despre care a relatat agentia EFE, arata un presupus convoi militar american in zona localitatii siriene al-Rai, situata in provincia Alep, foarte aproape de frontiera cu Turcia.

In imaginile a caror autenticitate inca nu a fost confirmata se observa o coloana de vehicule de teren si vehicule de lupta. Cel care a inregistrat imaginile nu isi declina identitatea.

O alta inregistrare, aparuta tot pe internet, arata trecerea unor alte vehicule despre care cei care au postat-o sustin de asemenea ca ar apartine armatei americane, in aceeasi inregistrare fiind vazuti si mai multi combatanti sirieni care protesteaza impotriva prezentei trupelor americane in Siria. Unul dintre acestia, mascat, striga in acest timp la o portavoce sloganuri impotriva americanilor, iar alti combatanti lanseaza insulte la adresa militarilor americani, manifestandu-si totodata dorinta de a-i decapita.

Potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care citeaza activisti locali, soldati si consilieri militari americani au parasit satul al-Rai, dar au ramas in Siria.

Acelasi ONG afirma ca cinci factiuni siriene au anuntat ca nu vor participa la o noua operatiune pentru extinderea ariei de control in zona Alep pana cand soldatii si consilierii militari americani nu vor pleca din Siria.

Tot OSDO a anuntat anterior ca trupe si vehicule militare turce au patruns in Siria in zonele aflate sub controlul factiunilor islamiste sprijinite de Turcia, urmand de asemenea un traseu prin localitatea al-Rai.

Conform acestui ONG, obiectivul fortelor turce este sa ofere in continuare sprijin gruparilor siriene care lupta impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic (SI) si sa-si extinda controlul in triunghiul format din localitatile Jarablus, al-Rai si al-Bab.
Adauga un comentariu