International

SUA l-a ajutat pe Saddam Hussein sa foloseasca arme chimice

Publicat: 26 aug. 2013
1

Statele Unite ale Americii l-au ajutat cu buna stiinta pe dictatorul irakian Saddam Hussein sa foloseasca arme chimice. Potrivit unor documente secrete ale CIA, obtinute de publicatia „Foreign Policy”, serviciile americane de informatii au oferit regimului lui Saddam Hussein harti si imagini din satelit, care aratau unde sunt mobilizate trupele iraniene, aflate atunci in razboi cu Irakul.

Potrivit unor documente secrete ale CIA, in anul 1988, la apogeul razboiului dintre Irak si Iran, Statele Unite ale Americii au aflat, cu ajutorul satelitilor, ca Iranul urma sa capete un avantaj strategic major prin exploatarea unei brese in defensiva Irakului. Serviciile americane de informatii au decis astfel sa furnizeze Irakului harti si imagini din satelit care aratau unde sunt mobilizate trupele iraniene, complet constiente ca regimul controlat de Saddam Hussein va dispune atacarea acestora cu arme chimice, inclusiv gaz sarin.

Documentele oferite de americani au inclus, pe langa harti si imagini din satelit, si informatii despre unitati logistice ale trupelor iraniene, precum si detalii despre trupele aeriene ale Iranului. Irakienii au folosit iperita, un agent chimic cunoscut sub numele de „gaz mustar„, foarte persistent, al carui efect dureaza mai multe zile, si gaz sarin, un alt agent letal, care patrunde in organism prin piele sau prin inhalare.

Hussein a folosit armele chimice inainte de patru atacuri majore de la inceputul anului1988, care s-au bazat pe documentele oferite de americani. Aceste ofensive au ajutat Irakul sa incline balanta razboiului in favoarea sa si au fortat Iranul sa vina la masa negocierilor. Pentru americani, ele au asigurat faptul ca politica de lunga durata a Administratiei Reagan de a sprijini o victorie a Irakului va avea succesul scontat.

Oficialii americani au negat vreme indelungata faptul ca au jucat vreun rol in atacurile chimice desfasurate la comanda lui Saddam Hussein, insistand asupra faptului ca irakienii nici macar n-au amenintat inainte ca vor folosi arme chimice.

Dezvaluirile vin in contextul unei ample dispute pe tema folosirii armelor chimice in Siria, tara macinata de mai bine de doi ani de razboiul civil dintre fortele rebele si trupele armate fidele regimului Bashar al-Assad.  Siria a permis unei delegatii ONU sa patrunda pe teritoriu sau pentru a investiga veridicitatea acuzatiilor, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, presa din intreaga lume a publicat imagini video si fotografii cutremuratoare, care ar fi fost surprinse imediat dupa un atac cu arme chimice. Cel putin 1.000 de oameni au murit in acest atac, despre care americanii sustin ca a fost unul cu arme chimice.

Sursa: b1.ro
Adauga un comentariu