Virusul Zika, responsabil pentru izbucnirea infectiilor de la Rio de Janeiro din 2015, pare ca este similar cu tulpina din Asia care ar fi putut fi adusa de catre sportivi de pe insulele din Pacific la sfarsitul anului 2014, potrivit unei analize genetice publicate in revista americana „PLOS Neglected Tropical Diseases”. Cercetatorii au examinat zece probe prelevate la intamplare de la 119 persoane a caror infectie a fost confirmata de testele de laborator si au constatat similitudini intre tulpina braziliana a virusului si un genotip asiatic.
De asemenea. ei au fost in masura sa determine ca virusul circula deja, in ianuarie 2015, la Rio de Janeiro. Aceasta observatie sugereaza ca virusul brazilian ar fi putut fi adus la Rio in timpul celei de a sasea editii a Campionatului Mondial de Caiac, din august 2014, au spus specialistii in studiul lor. Echipele din Noua Caledonie, Insulele Cook si Insula Pastelui unde Zika era prezent in anul 2014, au participat la acest campionat mondial. Dar oamenii de stiinta nu au stabilit inca exact cand a ajuns virusul in America Latina si pe ce cale.
Vezi si
Doua studii anterioare datasera aparitia Zika in 2014 la Cupa Mondiala de fotbal din Brazilia. In aceasta tara lovita de cea mai mare epidemie a virusului, primul caz a fost detectat luna mai a anului 2015. Autorii actualului studiu avertizeaza, de asemenea, impotriva riscului ca epidemia infectiilor cu virusul Zika sa se extinda chiar in timpul Jocurilor Olimpice de la Rio din aceasta vara.
„Serviciile de sanatate publica trebuie sa fie avertizate cu privire la riscul unei epidemii si mai mari in timpul verii, deoarece s-ar putea raspandi in locuri ale tarii pentru moment crutate si sa ajunga sa atinga o proportie mai mare a populatiei decat in timpul ultimului sezon de transmisie”, anticipeaza specialistii. Virusul este foarte puternic suspectat ca are de-a face cu microcefalia fetala, o insuficienta dezvoltare a craniului si a creierului, precum si cu sindromul Guillain-Barre, responsabil de paralizie la adulti. Oamenii de stiinta nu au stabilit inca in mod cert aceasta legatura, dar numarul cazurilor de microcefalie a crescut brusc in timpul epidemiei de Zika.