Magazin

STUDIU – Foarte putini romani tin postul Craciunului pana la capat

Publicat: 05 dec. 2012
1

Romanii sunt umblati pe la biserica, insa atunci cand vine vorba sa treaca prin testele credintei, putini sunt cei care reusesc.

Studiile arata ca doar 9 la suta dintre crestini tin tot postul Craciunului, iar 37 la suta dintre ei isi impun restrictii alimentare din cand in cand in aceasta perioada.

Asta nu inseamna, ca este suficient. Pe langa postul de dulce si cel trupesc, preotii spun ca la fel de importanta este si curatirea spirituala.

Barbatilor le vine cel mai greu sa renunte la hrana cu care sunt obisnuiti. Doar 28 la suta dintre ei tin post de Craciun. De cealalta parte, 45 la suta dintre femei renunta la alimentele de zi cu zi. Totusi, in total, doar 9 la suta din populatie reuseste sa tina post intreaga perioada de 40 de zile.

Tot postul il respecta doar 4 la suta dintre barbati si de trei ori mai multe femei.

Diferente sunt si intre cei care locuiesc la oras si fata de oamenii simpli de la tara. Acestia din urma, in proportie de 43 la suta, reusesc sa se abtina de la mancarea „de dulce”. Ceilalti sunt de toti 32 la suta.

Majoritatea – 71 la suta – celor care tin post o fac din convingeri religioase. Insa multi se gandesc in special la sanatate – 28 la suta – atunci cand isi impun restrictii alimentare, reprofilandu-se pe fructe si legume. Doar 1 la suta au ca motivatie iertarea pacatelor.

Pe langa fructe si legume, comerciantii au grija sa le asigure celor care postesc inlocuitori pentru lactate, oua, dulciuri. Asa ca, in aceasta perioada, le vand pate vegetal si mezeluri obtinute din lapte de soia.

Preot: „Post nu inseamna doar restrictii alimentare, inseamna si un post spiritual, mai multe fapte bune”.

De altfel, postul Craciunului este unul al bucuriei, cu cele mai multe dezlegari la vin si peste.

Sursa: Pro TV
Comentarii
Adauga un comentariu