National

STUDIU: Din cei 7.400 de detinuti ai penitenciarelor din Romania, doar o treime muncesc

Publicat: 04 oct. 2015
1

In perioada 2008 – 2012, 7.400 din detinutii penitenciarilor din Romania au fost apti de munca. Dintre acestia, doar o treime au putut fi remunerati. 3.500 au refuzat in mod expres sa participe la ”activitati lucrative”.

Totodata, cei privati de liberate pot fi platiti cu un salariu apropiat de cel minim net pe economie. Acestia pot beneficia uneori si de iesirea din interiorul penitenciarului, primirea de pachete suplimentare din exterior si primirea mai multor vizite.

Potrivit reglementarilor aflate in vigoare, din plata obtinuta pentru munca depusa de detinuti, penitenciarul incaseaza 60%. Restul de 40% revin celor incarcerati.

Din cei 40%, detinutii pot folosi doar 75% pe durata executarii pedepsei, diferenta de bani fiind consemnata pe numele incarceratului. Aceasta poate fi incasata, cu dobanda aferenta, in momentul punerii in libertate.

Inspectorii Curtii de Conturi au ajuns la o serie de concluzii privind motivul pentru care doar o treime din numarul total de persoane private de libertate din penitenciare muncesc:

1. Peste 10% din populatia totala a penitenciarelor, respectiv 3.500 de persoane (medie anuala pentru perioada 2008-2012) au refuzat sa desfasoare activitati lucrative.

2. Multi dintre ei sunt in tranzit, respectiv abia transferati sau care urmeaza sa fie transferati.

3. Multi dintre ei sunt prezenti in instantele de judecata.

4. Unii dintre ei prezinta un grad ridicat de risc.

5. Lipsa calificarii intr-o meserie.

6. Lipsa personalului de paza si supraveghere.

7. Intrarea in insolventa a Regiei Autonome Multiproduct, unde in 2005 lucrau 1.142 de detinuti, numar care a scazut la 96 in 2009 pentru ca in 2010 sa devina zero.

Legea spune ca persoanele private de libertate nu pot fi obligate sa munceasca, principiul fiind cel al recompensei financiare cat si in ceea ce priveste drepturi suplimentare.
Adauga un comentariu