Magazin

Studiu – Cand incep bebelusii sa invete limba mamei

Publicat: 02 ian. 2013
1

Bebelusii in varsta de cateva ore au capacitatea de a diferentia sunetele din limba lor materna de cele dintr-o o limba straina, au descoperit oamenii de stiinta. Studiul arata ca bebelusii incep sa „absoarba” limba inca de cand se afla in pantece, mai devreme decat se credea pana acum.

Mecanismele senzoriale si cerebrale necesare pentru auz se dezvolta la varsta gestationala de 30 de saptamani, iar un nou studiu arata ca fatul nenascut asculta vorbele mamei sale in timpul ultimelor 10 saptamani de sarcina, iar la nastere poate demonstra ce a ascultat, scrie descopera.ro.

„Mama are prima oportunitate de a influenta creierul copilului”, a explicat Patricia Kuhl, coautor al studiului si codirector al Institute for Learning & Brain Sciences din cadrul Universitatii Washington. „Vocalele din vorbirea mamei sunt cele mai zgomotoase unitati, iar fatul se «agata» de ele”, a explicat cercetatoarea.

In studiile mai vechi, cercetatorii au aratat ca nou-nascutii sunt gata sa invete inca de la nastere si au capacitatea de a deosebi intre sunete din limba inca din primele luni de viata, insa nu existau dovezi care sa ateste ca acestia au invatat limba proprie inca din uter.

„Acesta este primul studiu care atesta ca fetusii invata prenatal aspecte despre sunetele limbii vorbite de mama lor”,  a explicat Christine Moon, coordonatoarea studiului ce va fi publicat in jurnalul Acta Paediatrica si totodata profesor de psihologie la Universitatea Pacific Lutheran.

Studiul a fost efectuat pe 40 de bebelusi in varsta de 30 de ore, fete si baieti, cercetarea fiind efectuata in Tacoma, SUA si Stockholm, Suedia. Cat timp se aflau inca in incubator, bebelusii au ascultat vocale din limba lor materna si din cateva limbi straine.

Interesul bebelusilor pentru sunete era reflectat de durata in care sugeau de o suzeta conectata la un computer ce masura reactia bebelusilor la sunete. Suptul mai lung sau mai scurt pentru sunetele necunoscute sau familiare este o dovada a invatarii, deoarece reflecta faptul ca bebelusii pot diferentia intre sunetele auzite in utero.
Adauga un comentariu