Actualitate

Strigator la cer! Manastirea Barnova a intrat in proces de demolare – FOTO

Publicat: 31 iul. 2012

@ Monument de mare valoare istorica, ctitorie a domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi-Movila din secolul 17, manastirea Barnova zace in paragina dinainte de anul 1990 @ Autoritatile laice si ecleziastice se acuza reciproc @ Vestigiul de la Barnova este intr-o stare de neimaginat, acoperisul casei domnesti zace de ani de zile peste zidurile surpate  @ „E o stare de lucruri care tine si de intretinerea locatarilor. In orice casa trebuie facut curat. Asta nu inseamna ca ii critic, dar Ministerul Culturii nu e vinovat de toate”, spune Virgil Babii, reprezentantul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National

Manastirea Barnova, unul din cele mai importante monumente istorice ale Romaniei, ctitorie a domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi-Movila din secolul 17, are toate sansele ca in scurt timp sa se prabuseasca de tot. Casa domneasca a manastirii este deja la pamant. Au ramas doar ruinile, acoperisul cazut peste monument si buruienile crescute pe biserica. Despre vizitarea monumentului nici nu mai poate fi vorba. Contactat telefonic de reporterii BUNA ZIUA IASI, staretul manastirii, Paisie Furdui, considera ca starea de ruina a monumentului este cauzata de autoritatile laice care nu aloca bani pentru monument. „Deocamdata nu sunt bani. Ministerul nu are bani. Ministerul Culturii a facut prin anii 1997-1998 lucrari. Au acoperit casa domneasca, dar a trecut timpul si s-a prabusit, atat au lucrat, aceasta e singura lucrare pe care au facut-o. (…) Monumentul de bani are nevoie. Statul trebuie sa ne ajute. Costa cateva milioane de euro. (…) Au fost foarte multe demersuri. Cei de la Iasi s-au interesat, stiu foarte bine situatia”, spune parintele staret Paisie Furdui.

Trebuie stiut ca nici preotii nu s-au ocupat

Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) nu pune problema doar pe seama lipsei de bani din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, ci arata spre atitudinea preotilor manastirii, care au lasat monumentul in paragina.

„Trebuie stiut ca nici preotii nu s-au ocupat prea mult. Cine trebuie sa le taie buruienile? (…) Intretinerea locului nu tine de ministerul culturii. In toti anii nu s-a ocupat nimeni de curatenia monumentului. Uitati-va la alte centre ecumenice si o sa vedeti ca nu a stat nimeni cu mainile in san”, a afirmat Virgil Babii, reprezentantul DJCCPCN. Din pacate, cei de la DJCCPCN nu pot interveni asupra monumentului pentru ca este monument categoria A. Ultima interventie asupra monumentului s-a facut printr-un proiect aprobat de DJCCPCN, fara a sti cei de la Bucuresti. In urma aprobarii proiectului, cei de la Iasi au fost parati la Bucuresti pentru ca s-a intervenit fara acordul lor. „Ce s-a reparat, s-a reparat doar la interventia DJCCPCN. Noi am facut proiectul, l-am avizat, nu puteam sta fara sa facem nimic. Nu puteam lasa monumentul sa se darame. Am fost parati ca am intervenit de urgenta asupra monumentului”, a spus Virgil Babii, reprezentantul DJCCPCN. 

Potrivit datelor oferite de DJCCPCN, nici banii pentru fazele de proiectare nu sunt suficienti. „Pentru fazele de proiectare s-a acordat o suma destul de mica. S-au acordat 50.000 lei, ar trebui sa se acorde macar 50.000 de euro”, a afirmat Virgil Babii, reprezentantul DJCCPCN.
Comentarii
 • Bani publici pentru biserica din cartierul lui Relu Fenechiu
  Sapte biserici, printre care şi cea din cartierul I.C.Brătianu din Bucium construit de firmele deputatului Relu Fenechiu, au fost selectate pentru a beneficia de bani publici de la bugetul local.

  • Guvernul Tariceanu a alocat peste 4OO.OOO de euro pentru construirea unui locas de cult in cartierul rezidential ridicat de deputatul PNL Relu Fenechiu la marginea Iasiului.
   Celebra hotarare de guvern prin care PNL si PSD si-au adjudecat partea leului din cele doua miliarde impartite in scopuri electorale de Executiv contine in anexe alocarea a 5OO.OOO de lei noi (5 miliarde de lei vechi) pentru construirea Bisericii Sf. Ioan Botezatorul din cartierul de vile Ioan C. Bratianu, ridicat de Relu Fenechiu pe colina Buciumului. Banii reprezinta, de fapt, a treia transa destinata aceluiasi obiectiv. Cu doar sase luni in urma, in martie, acelasi Guvern liberal oferea, sub semnatura premierului Tariceanu, a ministrului Finantelor, Varujan Vosganian (senator de Iasi), si a ministrului de Internelor, Cristian David (cunoscut drept omul lui Fenechiu), aceeasi suma de 5OO.OOO de lei.

   Cu alte sase luni in urma, in 26 septembrie 2***, biserica lui Fenechiu primea, prin Hotararea de Guvern numarul *.***, alti 5OO.OOO de lei. In total, guvernul Tariceanu a sponsorizat biserica baronului PNL cu *.5OO.OOO de lei, adica peste 4OO.OOO de euro. Locasul de cult se ridica pe un teren de 3.OOO de metri patrati donati de Relu Fenechiu catre Biserica din suprafata ansamblului rezidential.
   In timp ce Manastirea Barnova se ruina, Tariceanu aloca bani pentru o biserica in cartierul de vile pentru bogatasi ridicat de Fenechiu, cu scopul de a-i spori preturile de vanzare a vilelor acestuia, un cartier care nici macar nu era populat.

 • Scârbiți de matrapazlâcurile lui fenechiu și ale lui Nichita,ieșenii nu au ieșit la vot, duminică la Referendum, cu toate că cel puțin 7O% ar fi votat demiterea lui Băsescu. cei doi corifei pușcăriabili nu au făcut nimic pentru a convinge ieșenii să iasă la vot, ba din contră, după ce au câștigat alegerile locale au început să-și arate mușchii de jmecheri și să se comporte ca niște birjari cu cei ce i-au ales. PNL și PSD, cu acești lideri veți pierde alegerile în toamnă.

 • Calugarii si preotul de la manastire in loc sa se ocupe de repararea bisericii domnesti se ocupa de afacerile cu branza de capra.V. situl de promovare a produselor! Ar fi interesant de aflat ce spune IPS Teofan, si PS Daniel (care fiind mitropolit al Moldovei sa preucupat de afacerile bisericii)!

 • Pacat..dar oare de ce a fost inlaturat preotul CALISTRAT care este un preot modest,cu har si foarte gospodar.Daca era lasat in pace era o adevarata minune,prin modesia d.lui totul ar fi fost altefel.Nu ar fi stat ca staretul de acum cu TV in camera,telefoane mobile si masini luxoase la scara.Aduceti-l pe parintele CALISTRAT si sigur situatia se va schimba radical.DOAMNE AJUTA.

 • Lasati-l pe Parintele Calistrat in pace. Nu-l mai mutati voi cu forta unde vreti. Cine vrea sa vina la el, vine si gata, nu conteaza unde. Barnova are staret care trebuie sa se ocupe de renovari, nu doar de afaceri pt buzunarul lui. Stiti cu totii, masini de lux, branza, carti etc.

 • Lasati-l pe Parintele Calistrat in pace. Nu-l mai mutati voi cu forta unde vreti. Cine vrea sa vina la el, vine si gata, nu conteaza unde. Barnova are staret care trebuie sa se ocupe de renovari, nu doar de afaceri pt buzunarul lui. Stiti cu totii, masini de lux, branza, carti etc.

 • Ionuţ mai învaţă limba română.Mănăstirea Bârnova se află în stare avansată de degradare şi nu demolare.Demolare înseamnă a dărâma piesă cu piesă, a sfărâma, demoluţiune.Ai putea urma un master la Kogălniceanu.

 • Averea frumoasa de altfel castigata anul trecut de biserica ortodoxa romana ar putea ajuta si aici.Tot spuneau mariile lor, ca folosesc banii castigati in scopuri caritabile.Sa fie acesta un scop.

 • pentru cei care sustin ca pr calistrat este un om modest- pot sa mi spuna cite case are pr calistrat in barnova luate pe mir ce de la batrani si renovate ca o casa de vacanta ? si daca tot e un om gospodar ,ce a reparat dansul cit a fost la manastirea barnova ? ei ,stii ioana ? cand o sa afli sa mi spui si mai vb

 • Din cauza Starețul actual Starețe Furdui Vasile , asta a dus Mânăstirea in halul in care este acum , ca el sa mâncat cu Chifan când era la Barnova si din cauza asta arata Mânăstire cum arata, rușine sa-i fie ,Starețul actual a știut sa investească nu mai în potăile alea care a băgat multi banii în potăile alea , alt ceva nu a știut sa mai facă.Daca nu se schimba Starețul o-sa fie mai grav va spun eu , la sigur ca e adevarat. Vreau sa știu si eu dc nu a depus actele pentru a absorbi banii de la UE , va sp eu pentru ca el e un Mare escroc, sunt multe neregulii aici …….2*.**0 de euro la costat sa puna tabla pe Mânăstire ci nu toată Mânăstirea o parte din ia…

 • de ce nu vorbeste nimeni de realizarile parintelui staret casa,ferma,terenurile manastiri si altele. va spun eu de ce pentru ca sunteti toti cu calistrat marele ……….. ati inteles mergeti si vedeti si dupa accea sa vorbiti incultilor

Adauga un comentariu