International

Stonehenge – cimitir de cinci mii de ani

Publicat: 31 mai 2008
1

• Stonehenge, cel mai cunoscut si misterios monument megalitic al Europei, a avut rol de cimitir inca de la inceputuri, in urma cu cinci mii de ani

Stonehenge, cel mai cunoscut si misterios monument megalitic al Europei, a avut rol de cimitir inca de la inceputuri, in urma cu cinci mii de ani, potrivit primelor datari cu radiocarbon ale ramasitelor corpurilor incinerate descoperite in zona, informeaza un studiu preluat de France Press. „Este clar acum ca Stonehenge a fost in timpul tuturor marilor sale epoci un cimitir”, a explicat Mike Parker Pearson, arheolog la Universitatea din Sheffield (Marea Britanie). Acesta coordoneaza, cu ajutorul fundatiei americane National Geographic, proiectul arheologic Stonehenge Riverside, care se va incheia in 2010. Situl Stonehenge, situat in vestul Marii Britanii, „a fost un cimitir inca de la inceputurile sale si pana la mijlocul celui de-al treilea mileniu” i.Hr., a adaugat acesta.

Mormantul cu corpuri incinerate datand din perioada monolitilor Stonehenge arata ca (monumentul, n.r.) a apartinut intotdeauna mortilor”, a explicat profesorul de arheologie. Ramasitele umane calcinate din cel mai vechi mormant descoperit la Stonehenge dateaza din perioada 3.030 – 2.880 i.Hr, potrivit analizelor cu radiocarbon. Este vorba de un mic vas cu oseminte carbonizate si dinti, care a fost gasit intr-una din gaurile ce se afla pe taluzul circular care inconjoara situl, numita „gaura lui Audrey”. Pana la aceasta descoperire, arheologii au crezut ca Stonehenge a fost utilizat ca cimitir doar intre anii 2.700 – 2.600 i.Hr., inainte de ridicarea celebrelor blocuri de gresie. Al doilea mormant descoperit contine ramasitele incinerate ale unui adult si dateaza din perioada 2.930 – 2.870 i.Hr. Cel mai recent mormant din acest grup este cel al unei tinere femei cu varsta de aproximativ 25 de ani, datand din perioada 2.570 – 2.340 i.Hr. si corespunzand epocii care a marcat debutul construirii blocurilor de gresie, spun cercetatorii. Este pentru prima data cand mormintele de la Stonehenge sunt datate cu carbon 14, spune Pearson. Ramasitele umane au fost aduse la lumina zilei in anii `50 si conservate in muzeul din Salisbury, din apropierea sitului. Arheologii sunt de parere ca la situl megalitic au fost ingropate aproximativ 240 de persoane. „Doar jumatate din sit a fost sapat”, a amintit Pearson, care crede ca persoanele ingropate la Stonehenge au fost foarte speciale. Andrew Chamberlain, specialist in demografie veche la Universitatea din Sheffield, este de parere ca Stonehenge a fost cimitirul unei singure familii, probabil o dinastie. Teoria sa se sprijina mai ales pe faptul ca la inceputurile Stonehenge, numarul mormintelor era foarte mic si ca numarul acestora a crescut constant de-a lungul secolelor, pe masura ce descendentii s-au inmultit. „Arheologii cred de mai mult timp ca Stonehenge a fost construit pentru sefi preistorici, poate pentru un rege antic, iar ultimele descoperiri sugereaza ca acest lucru ar putea fi adevarat, insa la fel de adevarat este si ca locul a fost cimitirul dinastiei”, a spus Pearson. Arheologii au continuat, de asemenea, sapaturile in zona Durrington Walls si au adus la lumina zilei noi locuinte ale unui sat unde au trait, probabil, constructorii monumentului Stonehenge. Sapaturile au inceput in 2003 si au permis descoperirea, in 2006, a ramasitelor a opt locuinte situate de o parte si de alta a unei strazi care conducea la un rau. Examenele magnetometrice au detectat zeci de alte locuinte intr-o zona mult mai intinsa, fapt care sugera ca valea era impanzita de case de lemn. Stonehenge, inscris in Patrimoniul Mondial al umanitatii, atrage anual mii de persoane, care vin aici mai ales pentru sarbatoarea solstitiului de vara.
Adauga un comentariu