Eveniment-Social

Stirile PC pe scurt

Publicat: 28 mai 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:12775;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•NHL lovita de „trasnet”
Site-ul Ligii Nationale de Hockey (SUA) a fost doborat de un atac DDoS (Distributed Denial of Service) – un periculos virus care inca circula liber prin Internet. Tehnicienii NHL lucreaza inca la depistarea sursei atacului. NHL a inaintat o plangere catre FBI si a cerut ajutorul catorva firme de securitate.

•Virusi – spioni
Fostul director al CIA, James Woolsey, a avertizat miercuri ca, intr-un viitor nu prea indepartat, spionii ar putea utiliza virusi „inteligenti”, care fura informatii pretioase pe masura ce se raspandesc. Spre deosebire de „Melissa”, „CIH” sau „I love you”, acestia nu ar mai fi distructivi, ci… instructivi. Woolsey apreciaza ca un virus „instructiv” s-ar putea impanzi peste tot si ar folosi resurse de sistem minime, in timp ce ar instrui computerele sa ruleze aplicatii nedetectabile, cum ar fi furtul unor secrete din anumite tinte. El a dat si un exemplu al unei firme de avocatura care ar fi devenit deja o astfel de victima: „Au luat un virus in LAN care spune xtransfera la miezul noptii, sambata, toate fisierele alea si celelalte in acest computer din afarax”, a explicat el. „Daca ati depistat un virus instructiv in sistemul dvs. care va citeste fisierele unui alt computer al unui concurent, e foarte posibil ca acesta sa faca treaba asta de mai mult timp”. Woolsey a fost director al CIA doi ani, pana in ianuarie 1995, iar acum colaboreaza cu o firma de avocatura din Washington. In martie, el a starnit o adevarata furtuna semnand in Wall Street Journal un articol in care afirma ca agentiile de informatii ale SUA se folosesc de reteaua de supraveghere globala „Echelon” a NSA (National Security Agency) pentru a spiona industriile europene in beneficiul corporatiilor americane. El a facut atunci si un comentariu malitios la adresa tehnologiilor europene, despre care spunea ca, in cea mai mare parte, nici macar nu merita sa fie spionate de SUA.

•Lumea ia atitudine impotriva fenomenului „cybercrime”
Ministrul de interne francez Jean-Pierre Chevenement a deschis lucrarile conferintei de trei zile de la Paris, cu privire la incalcarile legii prin intermediul Internetului sfatuind tarile industrializate sa coopereze strans in realizarea unui tratat international impotriva ilegalitatilor din mediul virtual. Conferinta prezidata de Franta si Japonia a fost programata inca de la reuniunea grupului G8 din Rusia, in octombrie. Ea a reunit 130 de experti din serviciul public si privat ale celor mai industrializate tari, in incercarea de a gasi noi solutii pentru securitatea computerelor. Una din acestea, propusa tuturor participantilor, a fost adoptarea noilor tipuri de cartele „smart card”, produse cu tehnologia unei firme franceze, Gemplus – mandria industriei IT din aceasta tara. Demn de notat este faptul ca reuniunea a avut loc cu usile inchise si s-a incheiat cu adoptarea unui acord al tuturor participantilor cu privire la adoptarea unor noi norme de securitate, despre care amatorii de distrus sisteme vor afla la timpul potrivit.
Adauga un comentariu